Sedlarević: Predsednik države uvredio sve žene

18 Sep 2015

Nikolić svodi žene isključivo na njihov reproduktivni sistem

Funkcionerka Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Maja Sedlarević tražila je danas od Poverenice za ravnopravnost i svih drugih nadležnih institucija u Srbiji da hitno reaguju zbog izjave predsednika države Tomislava Nikolića, koji je kazao da je “ginekologija znanje o ženama, ako iko sme da se usudi da kaže da ga poseduje”.

Sedlarević, koja je ujedno i vojvođanska poslanica i predsednica Stručnog saveta za ravnopravnost polova LSV, ocenila je u pisanoj izjavi da je Nikolić takvom izjavom uvredio svaku ženu u Srbiji.

“Za njegovu i informaciju njegovih saradnika, ginekologija je grana medicine koja se bavi dijagnostikom i lečenjem bolesti ženskog reproduktivnog sistema, dok način na koji je on to definisao svodi žene isključivo na njihov reproduktivni sistem”, navela je Sedlarević.

Ona je osudila i Nikolićeve reči da se “ginekologija bavi ženom kojoj bi trebalo omogućiti da bude zdrava da bi mogla da odrasta, stvara i rađa” i da je najvažniji zadatak države  da izmeni zabrinjavajuću demografsku sliku Srbije i da se više rađa nego što umire.

“Zadatak države je da svakoj ženi omogući nesmetano školovanje i zdravstvenu zaštitu, a ne da je svede samo na njenu reproduktivnu funkciju. Pravo svake žene je da sama odlučuje o svom telu i tome da li će ili neće rađati. To piše i u Porodičnom zakonu Republike Srbije”, objasnila je funkcionerka LSV.

Pored svega toga, dodala je, “patron Evropske akademije nauka i umetnosti” je uspeo da uvredi i ginekologe koji su se školovali i mukotrpno sticali znanja u koja on sumnja.

“Ovaj gaf po ko zna koji put za redom pokazuje da je predsednik države neuk, neobrazovan i površan. Danas zato što ne zna šta je ginekologija, ne razume ni pojam ravnopravnosti, ne razmišlja šta govori, ili šta su mu napisali da kaže”, poručila je Sedlarević.

(Autonomija)