Sedamnaest godina od izbora posle kojih je pao Slobodan Milošević

24 Sep 2017

Šutanovac: Građani će "naprednjake" poslati na smetlište istorije, kao i Miloševića

Danas se navršava 17 godina od kada je bivši predsednik i haški optuženik Slobodan Milošević izgubio izbore za predsednika SR Jugoslavije od kandidata Demokratske opozicije Srbije (DOS) Vojislava Koštunice.

Predsednički izbori održani su istovremeno s izborima za parlament SRJ i lokalnim izborima u Srbiji, a pobedom udružene opozicije na izborima završila se autokratska vladavina Slobodana Miloševića.

Ne želeći da prihvati poraz, do tada vladajuća Socijalistička partija Srbije (SPS) i njen lider Milošević izazvali su postizbornu krizu koja je zapretila ozbiljnim sukobima i nasiljem.

DOS je pozvao na demonstracije zbog nepriznavanja rezultata izbora za predsednika SRJ, a kriza je okončana 5. oktobra posle masovnih protesta širom Srbije.

Na tim izborima za predsednika SRJ izabran je kandidat DOS-a Vojislav Koštunica sa 2.470.304 (50,24 odsto) glasa. Milošević je osvojio 1.826.799 glasova, odnosno 37,15 odsto.

Milošević je 11. marta 2006. godine umro u pritvoru Međunarodnog tribunala u Hagu gde mu je suđeno za genocid u Bosni i Hercegovini, ratne zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj i na Kosovu.

Šutanovac: U Srbiji danas žive bolje samo članovi SNS

Predsednik Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac rekao je u Nišu da su pre 17 godina, 24. septembra, građani Srbije srušili brutalni režim Slobodana Miloševića i da će tako zajedničkim snagama režim Srpske napredne stranke “poslati na smetlište istorije”.

Šutanovac je rekao da “nema osobe koja u današnjoj Srbiji živi bolje, a da nije iz Srpske napredne stranke”, saopštio je DS.

“Naprednjaci su jedino rešili svoje egzistencijalne probleme, ali nema ništa od njihovih praznih obećanja iz 2012. godine o kanalima do Soluna, o fabrikama čipova, jeftinim stanovima i struji, većem broju radnih mesta”, rekao je Šutanovac.

Govoreći o stanju u opoziciji, Šutanovac je rekao da na srpskoj opozicionoj sceni ne fale sujeta i ego, kao ni želja da neko bude prvi, već neophodna rešenja za građane.

On je dodao da DS nudi više od 40 “konkretnih rešenja, kako bi život u Srbiji mogao odmah da se promeni na bolje”.

Građanima se se obratili i general u penziji i predsednik Odbora za Odbranu DS Sreto Malinović i potpredsednik DS Branislav Lečić.

Lečić je rekao da ovo više nije politika, već pitanje opstanka.

“Naprednjaci su došli na vlast sa parolama protiv korupcije a sada je celo društvo korumpirano. Niko više ne razmišlja o egzistenciji bez da ima vezu koja će mu pomoći, od lekara preko policajaca do svih drugih,” rekao je Lečić.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!