Sedam LGBT potpisale zajedničku Platformu

23 apr 2015

Koordinisan rad na unapređenju kvaliteta života građana i građanki te orijentacije

Sedam LGBT organizacija iz Srbije potpisalo je danas u Beogradu zajedničku Platformu čiji je cilj koordinisan rad tih organizacija na unapređenju kvaliteta života u prioritetnim oblastima građana i građanki te orijentacije.

U Platformi se navodi da se položaj LGBT osoba u Srbiji može opisati kao alarmantan uprkos brojnim međunarodnim i domaćim mehanizmima koji potvrđuju i štite prava LGBT.

„Na trenutni položaj LGBT osoba ukazuju podaci o socijalnoj distanci gde 30,2 odsto građana kaže da je protiv da im komšija bude neko ko je LGBT osoba, 32,5 odsto ispitanih ne želi LGBT osobu za kolegu, protiv LGBT šefa je njih 40,6 odsto, dok na mestu državnika LGBT osobu ne želi 48,4 odsto“, navodi se u Platformi.

Dragana Todorović iz Labrisa rekla je na konferenciji za novinare u Medija centru da je to „prvi korak“ u saradnji LGBT organizacija i da je tim dokumentom ponuđena „jedna vizija društva oslobođenog nasilja i straha“.

Ona je rekla da je cilj platforme unapređenja života u tri oblasti, a da je prva saradnja sa državnim organima i institucijama, kao i praćenje i unapređivanje njihovog rada.

Prema njenim rečima, druge dve oblasti su izgradnja i osnaživanje LGBT zajednice, povećanje njihove vidljivosti i uključivanje LGBT građana i građanki u društvene tokove i procese donošenja odluka i rad sa populacijom u cilju uspostavljanja dijaloga, smanjenja socijalne distance, homofobije i drugih oblika diskriminacije.

Ona je rekla da su pripadnici LGBT populacije u Srbiji građani drugog reda i da su diskriminisani, između ostalog, prilikom zapošljavnja, zdravstvene zaštite i sistemu obrazovanja.

Boban Stojanović iz organizacije Parada ponosa rekao je da se na tekstu Platforme radilo više od godinu dana.

Platformu su potpisale Asocijacija Duga iz Šapca, Gayten-LGBT, Izađi iz Novog Sada, Labris, Queeria centar, Parada ponosa Beograd i Siguran puls mladih.

Osim tih organizacija, Platformu su danas potpisale i organizacija Yucom – Komitet pravnika za ljudska prava, Nacionalni demokratski institut, Hartefakt fond, Civil rajt difenders (Civil Right Defenders).

Kako je rečeno, ovoj inicijativi mogu da pristupe sve organizacije, neformalne grupe, pojedinci koji prepoznaju vrednosti i ciljeve definisane u Platformi.

Platforma je simbolično potpisana u trenutku kada se obeležva 25 godina LGBT pokreta u Srbiji.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!