SDU osudila otkazivanje snimanja filma Mezimica

"Primer cenzure, Upravni odbor Filmskog centra Srbije podlegao neopravdanim desničarskim napadima"

23. sep 2018

Socijaldemokratska unija (SDU) osudila je danas otkazivanje snimanja filma „Mezimica“, koje je nazvala političkim pritiskom na „slobodu umetničkog stvaralaštva i nezavisnost ustanova kulture“.

Ta stranka je u saopštenju ocenila da je Upravni odbor Filmskog centra Srbije (UO FCS) podlegao neopravdanim „desničarskim napadima na ‘antisrpske’ filmove“.

„(Ti napadi) su započetim hajkom na film ‘Teret’ Ognjena Glavonića, koje su potom scenaristu ‘Mezimice’, Dimitrija Vojnova, dovele do toga da se na sopstvenom scenariju potpiše pseudonimom, reditelja Nemanju Ćipranića da scenario izmeni, a producenta Svetozara Cvetkovića da praktično odustane od realizacije filma“, navodi se u saopštenju.

SDU dodaje da je izjava predsednice UO FCS Jelene Trivan kako je film „Mezimica“ stopiran „i zbog sadržaja“ primer cenzure.

SDU je takođe pozvala članove UO FCS i druge filmske radnike da se ograde od izjave predsednice UO Trivan i podrže filmske autore.

Upravni odbor Filmskog centra Srbije je danas demantovao navode da je zabranio snimanje filma „Mezimica“, navodeći da je Srbija „demokratska zemlja u kojoj nema cenzure“.

Članovi Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Srba sa Kosova zatražili su ranije ostavku direktora Filmskog centra Srbije Bobana Jeftića zbog „finansiranja antisrpskih filmova“.

Iz Filmskog centra su naveli da nije bilo nikakvog pritiska na bilo kog autora kao i da Upravni odbor nema „bilo kakvu nadležnost“ da zabrani snimanje nekog filma.

Dnevni list Večernje novosti je u petak preneo da je novi UO FCS nakon zabrinutosti javnosti zbog finasiranja filma „Teret“ odlučio da razmotri projekte koji su dobili podršku države, „kako novac Srbije ne bi odlazio na projekte koji ruže njen ugled u svetu“.

Snimanje filma „Mezimica“ reditelja Nemanje Ćipranića, otkazano je sedam dana pre početka, kada je producent Svetozar Cvetković sporazumno raskinuo ugovor s Filmskim centrom Srbije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Raspust
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga