SDS: Vučić i Brnabić da prestanu da ćute o učešću premijerke u ofšor aferi

17 mar 2018

"Ana Brnabić zataškala korupcionašku aferu Vučićevog kuma"

Socijaldemokratska stranka (SDS) zatražila je danas od predsednik i premijerke Srbije, Aleksandra Vučića i Ane Brnabić da prestanu da ćute o navodima Evropske istraživačke saradnje (EIC) da bi srpska premijerka mogla biti umešana u aferu prožetu izbegavanjem plaćanja poreza, skrivenim vlasništvom i opasnim mešanjem javnih i privatnih interesa.

„Obraćanja Aleksandra Vučića i Ane Brnabić nakon što je Evropska istraživačka saradnja objavila navode o učešću premijerke u ofšor aferi, ostavila su bez odgovora suštinska pitanja“, naveo je SDS povodom navoda hrvatskog lista Nacional.

Taj list je pozivajući se na dokumente do kojih je došla EIC, pisao da bi srpska premijerka Ana Brnabić mogla bi biti umešana u aferu prožetu izbegavanjem plaćanja poreza, skrivenim vlasništvom i opasnim mešanjem javnih i privatnih interesa, piše hrvatski list Nacional pozivajući se na dokumente do kojih je došla EIC.

Nacional je naveo da dokumenti pokazuju da je Brnabićeva na svom bivšem radnom mestu bila upoznata s nekim kompleksnim ofšor operacijama mreže energetskih razvojnih kompanija medju kojima je bila Continental Wind Srbija, gde je bila direktorka pre ulaska u državnu administraciju.

Ona je za Nacional rekla da nije bila uključena niti imala bilo kakve veze sa zakonodavstvom koje se tiče obnovljivih izvora energije.

SDS je upitao „kako se to zakonska regulativa za investicije u vetroparkove u Srbiji naglo promenila u korist kompanije u kojoj je Ana Brnabić bila direktor, nakon što je svedočila u korist Vučićevog kuma Nikole Petrovića povodom korupcionaške afere u koju je bio uključen kao direktor Elektromreže Srbije“, kao i „da li je istina da je u toj kompaniji imala vlasništvo nad akcijama i da je nakon ulaska u Vladu prikrila to vlasništvo, kako navodi Evropska istraživačka saradnja“.

„Podsećamo da je Evropska istraživačka saradnja u okviru projekta Malta Fajls objavila da je premijerka povezana sa mrežom prikrivenog vlasništva kompanije čije će elektrane na vetar u Srbiji prodati struju za više od 500 miliona evra u 12 godina, ali izbeći da plati porez državi“, naveo je SDS.

Ta stranka je od Vučića zatražila da odgovori na pitanje kako je naglo promenio mišljenje u odnosu na ono kada je govorio da Srbiji nisu potrebne elektrane na vetar, tvrdeći da se njihovi vlasnici bogate na račun građana koji bi plaćali više tarife na tako proizvedenu struju.

„Da li Vučić i sada misli da su investicije u te elektrane udar na džep građana ili je promenio svoje mišljenje pošto je Ana Brnabić zataškala korupcionašku aferu njegovog kuma, da bi odmah nakon toga bila nagrađena i premijerskom funkcijom“, upitao je SDS.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!