Savez antifašista Vojvodine: Slavko Goldštajn bio je simbol antifašističke tradicije

13 Sep 2017

"Ustajao je protiv svih balkanskih nacionalizama i falsifikovanja istorije"

Savez antifašista Vojvodine (SAV) izrazio je žaljenje zbog smrti uglednog hrvatskog publiciste, pisca, istoričara i angažovanog intelektualca Slavka Goldštajna.

“Zbog tog velikog gubitka za hrvatsko društvo i čitav potjugoslovenski kulturni prostor, upućujemo izraze saučešća njegovoj porodici i svim iskrenim antifašistima u Hrvatskoj. Kroz čitav svoj dugi i plodni životni vek, Goldštajn je bio vertikala i simbol antifašističke tradicije Jugoslavije i Hrvatske. I do poslednjeg dana je ostao hrabar i beskompromisan, upozoravajući, pred najnovijim naletom normalizacije fašizma i relativizacije ustaštva, da je Hrvatska zbog toga kompromitovana u svetskim razmerama”, navodi se u saopštenju SAV.

Dodaje se da je Goldštajn u svojim knjigama kao i javnim istupima i publicističkim angažmanom promovisao časne antifašističke tradicije i bratstvo hrvatskog i srpskog naroda u Hrvatskoj.

“Slavko Goldštajn bio je čovek mira, dijaloga i tolerancije. Ustajao je protiv svih balkanskih nacionalizama i falsifikovanja istorije. Savez antifašista Vojvodine neće zaboraviti njegovo veliko i neizbrisivo delo. Nadamo se da će u vremenu koje je pred nama hrvatsko društvo i tamošnji antifašisti graditi budućnost na ovakvim svetlim primerima kakav je bio Slavko Goldštajn”, navodi se u saopštenju.

(Autonomija, foto: N1/Youtube)

Podelite ovu stranicu!