Savez antifašista Vojvodine: Političke elite bes radnika preusmeravaju na druge nacije

19 jula 2017

"Živimo u društvu u kom je alijansa fašizma i kapitalizma veoma moćno oruđe eksploatacije"

Savez antifašista Vojvodine (SAV) izrazio je podršku hiljadama fabričkih radnika koji ovih dana štrajkuju u Srbiji, ocenivši da naše političke elite već decenijama zanemaruju život radnika i trude se da njegov tihi bes preusmere na razne adrese – druge nacije, druge konfesije, kulture i poglede na svet.

Ova organizacija kritikovala je premijerku Srbije Anu Brnabić zbog izjave da radnici Fijata imaju visoke plate „od preko 40.000 dinara“, te da bi se za povećanja morale smanjiti plate radnicima u drugim fabrikama, ističući da navedeni iznos plate nije dovoljan za stanovanje, prehranu, obrazovanje i brojne druge životne potrebe.

„U pitanju je oprobana taktika nehumanog kapitaliste i njegove države-saveznika – upreti prstom u druge identitete kao krivce za naš socijalni nemir, koristeći moćne medije kao sredstvo obmane, kako bi se zamaglila svest radnika o stvarnom uzroku naših problema. Živimo u društvu u kom je alijansa fašizma i kapitalizma veoma moćno oruđe eksploatacije„, navodi se u saopštenju predsednika Saveza antifašista Vojvodine Duška Radosavljevića.

Dodaje se da je današnja Srbija zemlja korupcije i burazerskog kapitalizma, u kojoj institucije postoje samo formalno kako bi zamaskirale otvorenu pohlepu manjine, te da se u takvom društvu razara radnička solidarnost sa svih mogućih instanci.

„Izgraditi društvo bez fašizma i mržnje, društvo slobode, nije moguće bez osnovnih pretpostavki za dostojanstven život svih građana naše države. U ubeđenju da nas je nehumanost društvenog i ekonomskog sistema načinila više nejednakima nego što jesmo, u ubeđenju da je antifašista onaj koji razumeva probleme drugog čoveka, Savez antifašista Vojvodine iskazuje punu solidarnost sa našim radnicima, i spremnost da pruži svaku izvodljivu vrstu pomoći“, poručuje se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!