Savez antifašista Vojvodine: Inicijatori promene imena Zrenjanina uništavaju antifašisitčke korene društva

02 mar 2018

"Takvi nam ne daju da kročimo napred, oni pišu istoriju unazad"

Savez antifašista Vojvodine (SAV) ocenio je da inicijatori promene imena grada Zrenjanina „ponovo ubijaju Žarka Zrenjanina“ i uništavaju antifašisitčke korene društva.

„Negiranjem tekovina antifašizma, negira se demokratsko biće Srbije i Vojvodine. Zato mi, antifašisti Vojvodine, još jednom kažemo, dalje ruke od Zrenjanina“, navodi se u saopštenju Saveza.

Dodaje se i da su građani Zrenjanina ponosni na to da im se grad zove po „jednom od najvećih heroja Narodnooslobodilačke borbe i rata protiv fašizma i nacionalsocijalizma„, tokom koje je Žarko Zrenjanin junački pao.

„Da li je moguće dati više od života da bi buduće generacije živele u miru i slobodi“, istakao je u saopštenju predsednik SAV Duško Radosavljević.

On podseća i da Zrenjanin to ime nosi već 72 godine.

„Danas imamo ljude koji falsifikuju istoriju, ponižavaju je, uneređuju se po njoj! Kako drugačije tumačiti zapenušene indiviue, naoružane mržnjom, bahatošću i osionošću, koje rehabilituju omražene ličnosti iz istorije, zavađaju ljude, varaju građane, kradu budućnost. Takvi nam ne daju da kročimo napred, oni pišu istoriju unazad. Takvi svojim akcijama ponovo ubijaju Žarka Zrenjanina!“, ukazuje se u saopštenju.

Grad Zrenjanin je ove nedelje prosledio Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave inicijativu za promenu naziva u Petrovgrad, a u toj incijativi aktuelna vlast, predvođena Srpskom naprednom strankom, zatražila je mišljenje nadležnog ministarstva o zvaničnoj promeni imena.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić izjavio je ranije za N1 da očekuju odgovor ministarstva, kako bi utvrdili procedure za promenu imena.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!