Saveti: Ustavni sud prekršio Ustav Srbije

Jul 19 2012

Srozan nivo ljudskih i manjinskih prava

Nacionalni saveti manjina u Srbiji ocenili su danas u Novom Sadu da je Ustavni sud svojom odlukom da suspenduje pojedine nadležnosti Vojvodine ujedno i suspendovao dostignuti nivo ljudskih i manjinskih prava.

“Ustavni sud Srbije je zapravo na taj način prekršio Ustav Srbije, koji garantuje da se dostignuti nivo ljudskih i manjninskih prava ne može umenjivati”, kazala je predsednica Nacionalnog saveta Slovaka Ana Tomanova-Makanova, nakon sastanka Koordinacije svih nacionalnih saveta u Srbiji, koji je održan u Skupštini Vojvodine.

Ona je ocenila da je Ustavni sud, suprotno i domaćem ustavu i međunarodnim propisima i normama, otvorio put daljem snižavanju dostignutog nivoa ljudskih i manjinskih prava u Srbiji.

Prema njenim rečima, Ustavni sud je svojom odlukom zapravo suzio manjinska prava u oblastima službene upotrebe jezika i pisma, obrazovanja, ali i kulture i informisanja, odnosno praktično sva prava kojima raspolažu nacionalni saveti manjina.

Tomanova-Makanova je navela da nacionalni saveti smatraju da u Srbiji treba da se povede veoma ozbiljna rasprava o tome da li aktuelni ustav treba da se menja i da li on uopšte odgovara sadašnjem trenutku u Srbiji.

Predsednik Nacionalnog saveta Makedonaca Borče Veličkovski rekao je da nacionalni saveti insistiraju da u budućoj Vladi Srbije bude formriano i ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Oni su tim povodom uputili i pismo mandataru za sastav nove Vlade Srbije Ivici Dačiću, od kojeg su zatražili razgovor, ali do sada nisu dobili nikakav odgovor od njega.

Predstavnici nacionalnih saveta kazali su da današnjem sastanku nisu prisustvovali predstavnici svih 19 manjinskih nacionalnih saveta, jer nisu imali novca da doputuju u Novi Sad.

Dodali su da u poslednja dva meseca postoje problemi sa prilivom novca iz republičkog budžeta koji je namenjen nacionalnim savetima i izrazili protest zbog najave smanjenja budžetskih sredstava za ta tela manjinske autonomije.

Veličkovski je rekao da je Ustavni sud svojom odlukom doveo u pitanje i funkcionisanje medija čiji su osnivači nacionalni saveti manjina, jer je osporena i odredba da nacionalni saveti mogu da preuzmu osnivačka prava nad medijima.

(naslovna fotografija je iz performansa Živka Grozdanića Gere “Ustav”)

(Autonomija)

Ne sviđa mi seSviđa mi se (+4 rating, 4 votes)
Loading...Loading...
Odštampajte ovaj tekst Odštampajte ovaj tekst

Pogledajte još:

Posted by on Jul 19 2012. Filed under Autonomija, Izdvajamo, Vojvodina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry
NAPOMENA:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije internet portala Autonomija.info. Molimo korisnike da ne koriste govor mržnje i da se uzdržavaju od vređanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Autonomija.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Neki komentatori, koji su duže prisutni na našem sajtu, imaju mogućnost objavljivanja komentara bez moderiranja. Molimo vas da ne zloupotrebljavate naše poverenje i da vaš iskazi budu primereni i uljudni.
Hvala na razumevanju!

Pretraga arhive

Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga

Prijatelji sajta

Log in | Designed by Gabfire theme | GoDev | Google+