SAV: Zaustaviti neofašističko orgijanje u Novom Sadu

30 mar 2018

"Pozvaćemo Novosađane da na ulicama brane svoj grad od neofašističke najezde"

Savez antifašista Vojvodine (SAV) najoštrije je osudio revizionističke i „neskriveno neofašističke ispade“ na nedavno održanoj tribini na Novosadskom sajmu, navodeći da je u ptanju preduzeće u kojoj odlučujući glas ima Grad Novi Sad.

Savez antifašista Vojvodine poručio je da „neće mirno i skršenih ruku posmatrati povampirenje neofašizma“, te da će pozvati građane Novog Sada da na ulicama brane svoj grad od „neofašističke najezde“.

„Napadajući otpor fašizmu 27. marta 1941, pojedini učesnici tribine su se založili za savezništvo sa Adolfom Hitlerom. Iskrivljujući istorijske činjenice i izvodeći naučno nedokazive teze, neki od učesnika tribine su uložili napor kako bi istorijski opravdali i rehabilitovali i Hitlera i njegov varvarski napad na Jugoslaviju 6. aprila 1941. godine“, napominje se u saopštenju SAV.

Ističe se da je posebno skandalozna izneta tvrdnja da je „valjda lakše bilo ratovati na strani Nemačke u tom trenutku“. Dodaje se i da je na toj tribini kvisling i ratni zločinac Milan Nedić proglašavan za „patriotu“.

„Izgleda da je Novi Sad jedini grad u Evropi, gde se Hitlerovi saveznici i sprovoditelji Holokausta proglašavaju za ‘patriote’. Kako je moguće da takav grad bude Evropska prestonica kulture!? Kakva je to kultura koju takva ‘prestonica’ promoviše?“, navodi se u saopštenju.

Savez antifašista Vojvodine ocenjuje da je proglašavanje rata protiv fašizma „bezumnim aktom“ moguće „još samo u Novom Sadu, sa gradskom vlašću koja očito ima puno simpatija za takve navode, inače ne bi dopustila da se takvo neofašističko orgijanje odvija u prostorima koji su pod njenom kontrolom“.

U saopštenju se napominje i da je organizator tribine „Centar za društvenu stabilnost“ inače redovni organizator tribina i u Kulturnom centru Novog Sada, koji bi trebalo da bude najznačajnija institucija kulture u glavnom gradu Vojvodine.

„Kakvu to ‘stabilnost promoviše takav Centar i zajedno s njim gradska vlast? Da bruka bude veća, Javni servis Vojvodine učestvovao je u najavi te tribine, proglašavajući ordinarne fašiste uvaženim istoričarima, čime je još jednom dokazao da ne postoj dno koji oni nisu u stanju da dotaknu“, ukazuje se u saopštenju.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!