SAV: Srbija mora napraviti diskontinuitet sa fašistoidnom politikom

10 jula 2017

"Vladajuće strukture posvećene relativizaciji srebreničkog genocida"

Savez antifašista Vojvodine (SAV) ocenio je da je za ozdravljenje društva neophodno napraviti diskontinuitet sa fašistoidnom politikom zločina koja je primenjivana u ratovima 90-ih, „a čiji nosioci i danas vladaju Srbijom“.

„Narodi ne mogu biti zločinački, ali ideologije i politike mogu. Razgraničenje sa fašizmom i njegova osuda, bilo da je reč o Drugom svetskom ratu ili o ratovima iz 90-ih godina prošlog veka, prvi su uslov ozdravljenja i moralne obnove našeg društva„, navodi se u saopštenju ove organizacije povodom 22. godišnjice genocida u Srebrenenici.

Savez antifašista Vojvodine podseća da je nakon zauzimanja Srebrenice od strane vojske bosanskih Srba pod komandom Ratka Mladića ubijeno preko osam hiljada bošnjačkih muškaraca, dečaka i staraca, zbog svoje nacionalne pripadnosti.

„Bio je to vrhunac jedne nacional-fašističke politike ogrezle u zločin, koja je vođena u ratu u BiH. Masakr u Srebrenici i Haški tribunal i stalni Međunarodni krivični sud okarakterisali kao genocidnu radnju izvan svake razumne sumnje“, ukazuje se u saopštenju.

Dodaje se da taj masakr ne bi bio moguć bez logističke, vojne i materijalne podrške Srbije, koja je presudom Međunarodnog krivičnog suda osuđena kao odgovorna zbog nesprečavanja i nekažnjavanja genocida.

Uakzuje se i da je Skupština Srbije 2010. godine donela rezoluciju o prihvatanju presude, ali da su današnje vladajuće nacionalističke strukture u Srbiji posvećene relativizaciji i negiranju srebreničkog genocida.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!