SAV osudio afirmativno pisanje Politikinog zabavnika o Ljotiću

“Naša država postala je fašistoidna tvorevina koja svoju decu uči mržnji"

20. jan 2019

Savez antifašista Vojvodine (SAV) najoštrije je danas osudio promovisanje lika i dela Dimitrija Ljotića, u Politikinom zabavniku i podsetio da je reč o listu koji je namenjen najmlađim članovima društva.

U poslednjem broju Zabavnika, od 18. januara 2019, navodi se da je Dimitrije Ljotić „osuđivao pogrome Jevreja”, „brinuo o redu u Srbiji“, te da je veliki broj srpskih masona „spasao iz logora“.

“Podsećamo javnost da je Dimitrije Ljotić i pre i tokom Drugog svetskog rata veoma rado sarađivao sa nacističkim vlastima, da je Jevreje predstavljao kao kiselinu koja razara društva. Podsećamo naše sugrađanke i sugrađane da su Ljotićevi Srpski dobrovoljački odredi 21. oktobra 1941. godine u Kragujevcu hapsili naše sugrađane svih nacija i kultura, ne poštedevši ni decu, kako bi ih nacistički okupator mogao streljati. Tog stravičnog dana hladnokrvno je ubijeno više od 2.500 ljudi”, naveo je u saopštenju za javnost sekretar SAV-a Radivoje Jovović.

On je podsetio da je AD Politika, čiji je generalni direktor ujedno i glavni i odgovorni urednik Politikinog zabavnika, u vlasništvu države.

“Naša država postala je fašistoidna tvorevina koja svoju decu uči mržnji. Savez antifašista Vojvodine traži od nadležnih državnih organa da pokrenu odgovarajuće postupke, i utvrde odgovornost za objavljivanje ovog sramnog teksta. Mi, antifašisti Vojvodine, zahtevamo i javno izvinjenje, i poručujemo vam da konačno počnete da postupate po zakonu i ljudskosti, jer ovo društvo nema više razumevanja za vaše obesti! Neće proći! Smrt fašizmu – sloboda narodu!”, poručio je Jovović.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Potop
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga