SAV: Da li u Matici srpskoj nema mesta za antifašiste?

06 Sep 2017

Savez antifašista Vojvodine uputio otvoreno pismo predsedniku Matice srpske

Savez antifašista Vojvodine (SAV) saopštio je danas da tom pokretu još uvek nije dozvoljeno da održi predavanje u Matici srpskoj u Novom Sadu, zahtevajući od predsednika te ustanove Dragana Stanića da odgovori da li to znači da u Matici nema mesta za antifašiste i levičare, odnosno za javni dijalog.

“Očekujemo odgovor od Vas, jer želimo da verujemo da Vi i Matica ne možete biti protiv toga da antifašisti iskažu svoje mišljenje u Matici srpskoj”, navodi se u otvorenom pismu SAV predsedniku Matice.

U pismu se podseća da se Savez antifašista Vojvodine (SAV) 18. avgusta 2017. godine obraćao ovoj ustanovi povodom predavanja dva kontroverzna gosta iz Savezne Republike Nemačke, Geca Kubičeka i Marka Jongena u prostorijama Matice srpske, kada su pozdravili i Stanićev stav da je ta institucija otvorena za javni dijalog, te da bez ravnopravnosti učešća u javnom dijalogu i za levičare i za desničare nema demokratskog društva.

“Pomislili smo da je to Vaša spremnost na dijalog, pa smo Vam predložili da omogućite Savezu antifašista Vojvodine da u periodu od 04.-15. septembra 2017. godine održi predavanje na temu ‘Neonacizam u Vojvodini na početku XXI veka’ u sali Matice srpske, ali od Vas nema odgovora! Da li to znači da Vi lično i Matica više niste za dijalog, ili je možda tačna konstatacija ‘onih drugih’ da u Matici nema mesta za levičare, antifašiste i sve one koji ne misle kao Vi”, napominje se u pismu koje je potpisao predsednik Saveza antifašista Vojvodine Duško Radosavljević.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!