Šausberger: Pregovori sa EU se mogu usporiti zbog Vojvodine

Aug 4 2012

"Ako bi Vojvodina postala krizno žarište, uticalo bi to na mir čitave Evrope"

Direktor Instituta evropskih regiona Franc Šausberger izjavio je da se pristupni pregovori Srbije sa EU mogu usporiti ukoliko dođe do ”problema sa Vojvodinom”.

„Autonomna Pokrajina Vojvodina je posebna multietnička regija za koju se Evropa uvek interesuje. Ako bi ona postala krizno žarište, uticalo bi to na mir čitave Evrope, a da i ne govorim o tome koliko bi to bilo štetno za približavanje Srbije Evropskoj uniji”, rekao je Šausberger u intervjuu za sutrašnji novosadski „Dnevnik”.

Dodao je da se EU ne meša u pitanja unutrašnje strukture Srbije, ali je ocenio da će u slučaju odluke Ustavnog suda Srbije o osporavanju pojedinih nadležnosti Vojvodine postojeća prava, koja su građena na principu supsidijarnosti i koja regulišu prava manjina, „izgleda biti smanjena”.

„A tu se radi o osnovnim principima Evropske unije. Zbog toga je EU veoma zainteresovana kako će nova Vlada Srbije reagovati na odluku Ustavnog suda. Ako nova vlada smanji postojeću autonomiju Vojvodine, onda se ona u ovom pitanju nedvosmisleno nalazi na putu nazad, u Miloševićevu eru”, kazazo je Šausberger.

On je izrazio čuđenje što je Ustavni sud doneo takvu presudu tek nedavno, iako je Statut Vojvodine na snazi već dve godine.

“Ova činjenica nije do sada smetala Ustavnom sudu. Ođednom, nakon političke promene, potezom pera se smanjuju prava Vojvodine. Od toga se ništa dobro ne može očekivati”, ocenio je Šausberger.

Prema njegovim rečima, bio bi „smešan postupak” ukoliko Vlada Srbije naloži ukidanje kancelarije Vojvodine u Briselu.

„Danas gotovo svaka regija poseduje svoje predstavništvo u Briselu. Osim toga, kancelarija Vojvodine je u zgradi Misije Republike Srbije. Traženje da se ta kancelarija zatvori bio bi izuzetno loš signal za Evropsku uniju”, rekao je Šausberger.

Dodao je da su Vojvodina i Kosovo dva „totalno različita” pitanja za EU. „Vojvodina i Kosovo se ne mogu i ne trebaju upoređivati, prevelike su razlike između njih”, kazao je Šausberger.

(Dnevnik)

Ne sviđa mi seSviđa mi se (+6 rating, 6 votes)
Loading...Loading...
Odštampajte ovaj tekst Odštampajte ovaj tekst

Pogledajte još:

Posted by on Aug 4 2012. Filed under Aktuelno, Vojvodina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry
NAPOMENA:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije internet portala Autonomija.info. Molimo korisnike da ne koriste govor mržnje i da se uzdržavaju od vređanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Autonomija.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Neki komentatori, koji su duže prisutni na našem sajtu, imaju mogućnost objavljivanja komentara bez moderiranja. Molimo vas da ne zloupotrebljavate naše poverenje i da vaš iskazi budu primereni i uljudni.
Hvala na razumevanju!

Pretraga arhive

Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga

Prijatelji sajta

Log in | Designed by Gabfire theme | GoDev | Google+