Sastanak opozicije o izborima 4. novembra u Beogradu

24 Oct 2016

Cilj sastanka da se unutar opozicije postigne dogovor o stvaranju fer uslova za predsedničke i lokalne izbore

Predstavnici opozicionih stranaka i pokreta sastaće se 4. novembra u prostorijama Pokreta za preokret u Beogradu, kako bi razgovarali o stvaranju uslova za poštene izbore, saopšteno je danas iz tog pokreta.

“Danas je poziv za sastanak upućen svim opozicionim strankama i pokretima, kao i političkim subjektima koji ne podržavaju, ni direktno ni indirektno, aktuelni režim, koji na najgrublji način onemogućava sprovođenje poštenih izbora, i posredstvom državnih organa i pravosudnog sistema zataškava nezakonitosti iz prethodnih izbornih procesa”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je cilj sastanka da se unutar opozicije postigne dogovor o stvaranju fer uslova za predsedničke i lokalne izbore koji se u pojedinim lokalnim samoupravama održavaju naredne godine i navodi da će tema sastanka biti i zajednički stav opozicije u vezi sa “prethodnim nedemokratskim izborima”.

“Polazimo od činjenice da u Srbiji trenutno ne postoje uslovi za poštene izbore, na kojima bi građani slobodno mogli da ostvare svoje Ustavom utvrđeno pravo da biraju i budu birani. Nije ispunjen ni jedan zahtev opozicionih stranaka i pokreta sa sastanka održanog u decembru prošle godine”, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da je prethodne parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore karakterisalo “drastično ugrožavanje slobode volje kroz kupovinu glasova, zastrašivanje, ucene pozicijama, prekrajanje izborne volje”, što je dovelo do protesta opozicije 30. aprila ove godine.

“Nakon toga aktuelna vlast, formirana na temelju neregularnih izbora, nije učinila ništa na istraživanju nepravilnosti. Ne samo to, već za krivična dela ugrožavanja slobodnih izbora nisu procesuirana ni lica protiv kojih su optužnice podignute za kršenje izborne volje na izborima održanim 2012. i 2014. godine”, navodi se u saopštenju za javnost.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!