Šarolika družina preuzela vlast u Novom Sadu

13 sep 2012

Da li ćemo se uveriti da ne postoji dno?

Nova vladajuća koalicija predvođena Srpskom naprednom strankom (SNS) smenila je jutros celokupnu gradsku vlast predvođenu Demokratskom strankom (DS) i Ligom socijaldemokrata Vojvodine (LSV), nakon 17 sati zasedanja.

Nakon što je sa funkcije gradonačelnika smenjen Igor Pavličić, na tu funkciju imenovan je šef novosadskog odbora SNS Miloš Vučević, a za njegovog zamenika Borko Ilić iz Demokratske stranke Srbije (D S S).

Vučević je nakon imenovanja rekao da „nije vreme za gradonačelnika koji nije nadležan”, nego za gradonačelnika koji rešava probleme“. On je novi sastav Gradskog veća nazvao „spojem mladosti i iskustva“.

Aleksandra Jerkov iz LSV smenjena je sa mesta predsednice Skupštine grada, a na to mesto postavljen je Siniša Sević iz Socijalističke partije Srbije.

Smenjeno je i celokupno Gradsko veće, koje sada čine Dejan Mandić iz SNS zadužen za budžet i finansije, Nemanja Vukčević iz SPS za saobraćaj, za sport i omladinu Predrag Svilar iz DSS-a, za socijalnu zaštitu i brigu o deci Bela Kurina iz Romske demokratske stranke (RDS), za komunalne delatnosti Nikola Ćirović iz iste partije.

Novi član Gradskog veća za urbanizam i zaštitu životne sredine je Nemanja Starović iz Srpskog pokreta obnove (SPO), za zdravstvo Petar Novaković (SNS), za obrazovanje Radomir Dabetić (SPS), za upravu i propise Milan Đurić (SNS).

Goran Sečujski i Milanka Brkić, koji su na izborima nastupali na izbornoj listi Dveri pa potom isključeni iz stranke, imenovani su za članove Gradskog veća za privredu, odnosno za kulturu.

Nova većina ima ukupno 42 odbornika od 78, koliko broji Skupština Novog Sada.

Skupštinsko zasedanje počelo je juče oko podne i više puta je bilo prekidano, zbog prisustva nepoznatih kratko ošišanih snažnih mladića u zdanju skupštine i u samoj skupštinskoj sali.

Spoj želje za vlašću i želje za JP i JKP

Odbornici DS i LSV u svojim izlaganjima po tački dnevnog reda o zahtevu za smenjivanje Pavličića isticali su da je SNS napravio neprincipijelnu koaliciju, koja neće dugo trajati jer je zasnovana isključivo na želji da se pošto-poto dođe na vlast.

Odbornici DS-a i LSV-a istakli su da novu većinu, između ostalih, čine i odbornici Srpskog pokreta obnove, koji su tri mandata na izborima dobili na listi LSV-Novi Sad-Naša kuća-Nenad Čanak, a potom se „neprincipijelno predomislili“, iako je i sam lider te stranke Vuk Drašković bio protiv nove koalicije.

Istakli su i da su u novoformiranoj većini i šest odbornika Romske demokratske stranke, koju su SNS i DS S u junu optužili da su dobili mandate kroz kupovinu glasova i podneli krivičnu prijavu protiv njih, a sada su napravili koaliciju s njima.

Više odbornika DS-a i LSV-a navelo je da su u novoj koaliciji i pet odbornika koji su mandate osvojili na listi Dveri, a potom isključeni iz stranke, kao i odbornik koji je mandate osvojio na listi vlaške stranke Nijedan od ponuđenih odgovora, a potom takođe isključen iz partije.

Prema njihovoj oceni, nova većina u Skupštini grada nema politički program već samo želju za vlašcu i za podelu javnih i komunalnih preduzeća kao plena.

Gradonačelnik Igor Pavličić rekao je da je krajnje vreme da se prekine agonija koja traje mesecima i da grad počne da funkcioniše.

„Pola ljudi u javnoj upravi se plaši a polovina je u iščekivanju šta će da se desi. Isto se ponašaju i investitori, koji takođe iščekuju šta će se desiti. Novi Sad za to vreme stoji“, kazao je Pavličić.

On je poručio da u gradskom budžetu ima dovoljno novca za završetak kapitalnih investicija, ali je upozorio da dolaze sve teža vremena. „Biću ponosan ako nova vlast bude bolja od nas“, rekao je Pavličić.

Više policajaca oko zgrade Skupštine Novog Sada

Pred početak sednice Skupštine grada Novog Sada, ispred zgrade gradskog parlamenta bilo je pojačano prisustvo policije.

Ispred i u okolini zgrade skupštine, na više punktova, uočene su grupice kratko ošišanih i snažnih mladića koji su za sebe kazali da su pripadnici stranačkog obezbeđenja. Oni nisu želeli da se izjašnjavaju koja partija ih je angažovala.

Jerkov: Sednica prekinuta zbog prisustva neovlašćenih lica
Predsednica Skupštine Novog Sada Aleksandra Jerkov više puta je prekidala skupštinsko zasedanje jer se u sali nalazilo oko 30 osoba koje nemaju pravo da učestvuju na sednici gradskog parlamenta.

Jerkov je novinarima kazala da su pojedine od tih osoba dobacivale i pretile odbornicima i dodala da je o tome obavestila policiju.

Te osobe, na zahtev skupštinskog obezbeđanja, nisu htele da napuste salu i predstavile su se kao obezbeđenje Miloša Vučevića, koji je predsednik novosadskog odbora Srpske napredne stranke.

Jerkov je dodala da neće nastaviti sednicu dok god se ne obezbede uslovi za normalnan rad, odnosno dok je skupštinsko obezbeđenje ne obavesti da su neovlašćena lica napustila salu.

Šef novosadskih „naprednjaka“ Miloš Vučević optužio je vladajuću koaliciju u Novom Sadu da pokušava da opstruira današnje zasedanje, na čijem je dnevnom redu predlog za smenu gradske vlasti.

Krstić: Policija ne obavlja posao skupštinskog obezbeđenja

Zamenik načelnika novosadske policije Stevan Krstić izjavio je da policija nije intervenisala u zgradi Skupštine Novog Sada u koju su danas tokom zasedanja gradskog parlamenta ušli nepoznati mladići, jer je to posao skupštinskog obezbeđenja.

Krstić je agenciji Beta rekao da bi policija intervenisala jedino u slučaju da je narušavan javni red i mir, što se nije desilo.

Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke Miloš Vučević negirao je spekulacije da je reč o pripadnicima njegovog stranačkog obezbeđenja.

On je rekao da nije ni video te mladiće. „Ako su bili tu, ne znam šta ovde rade. Nama ne odgovaraju incidenti, nemamo interes za tako nešto“, rekao je Vučević.

Radikali: Skupština Novog Sada kao lakrdija

Šef odborničke grupe Srpske radikalne stranke u Skupštini Novog Sada Đurađ Jakšić ocenio je da je zasedanje gradskog parlamenta predstavljalo „lakrdiju, pijacu i cirkus“ i da je sve vođeno isključivo željom SNS da pošto-poto prigrabi vlast u tom gradu.

„Dva navodno suprotstavljena bloka u Skupštini grada već mesecima vode bespoštednu bitku za udobne fotelje i političke privilegije“, rekao je Jakšić na skupštinskom zasedanju, nakon čega su odbornici SRS, njih pet, napustili sednicu.

Jakšić je ocenio da je „prekomponovanje“ vlasti zapravo drugo ime za „pritiske, ucene, otimačine“.

„Do pre nekoliko meseci isti ovaj SNS optuživao je funkcionere Srpskog pokreta obnove da su kriminalci koji su ojadili JKP Novosadska toplana. Isti ovaj šef takozvanih naprednjaka Miloš Vučević prozivao je Romsku demokratsku stranku da je kupovinom glasova ušla u gradsku skupštinu i pretio im zatvorom. A danas su mu i jedni i drugi odjednom koalicioni partneri“, kazao je Jakšić.

Ocenio je da bi sve to bilo „komično i smešno“, da nije „tragično i tužno“.

(Beta/Autonomija)

Podelite ovu stranicu!