Sarajevski filmski festival počinje svetskom premijerom

21 Jul 2010

Ovogodišnji SFF obeležiće projekcije u još 14 različitih programa, a najavljen je i dolazak velikog broja gostiju.

Ovogodišnji Sarajevski filmski festival (Sarajevo Film Festival, SFF) biće otvoren u petak svetskom premijerom filma “Cirkus Kolumbija” bosanskohercegovačkog reditelja Danisa Tanovića.
SFF će biti održan od 23. do 31. jula, a tokom trajanja festivala biće prikazan 201 film u različitim kategorijama. Glavne uloge u filmu “Cirkus Kolumbija” igraju Mira Furlan i Miki Manojlović.
Festival će zatvoriti film “Invictus” reditelja Klinta Istvuda (Clint Eastwood). Kako su najavili organizatori festivala, ovogodišnji počasni gost, američki glumac Morgan Frimen (Freeman), prisustvovaće projekciji tog filma u kome je ostvario glavnu ulogu.
SFF će posetiti i kultni francuski reditelj Gaspar Noe, kome će se pridružiti i njegova poslovna i životna partnerka, rediteljka Lusil Hadžihalilović (Lucile). Gaspar Noe jedan je od najkontroverznijih reditelja današnjice, poznat po šokantnim filmovima “Nepovratno” i “Sam protiv svih”. Filmski par predstaviće se sarajevskoj publici novim filmskim ostvarenjem “Enter The Void”, koji će biti prikazan u programu Panorama, a za koji Noe potpisuje režiju, a Lusil Hadžihalilović scenario.
“Program je raznovrstan, sastavljen je na bazi selekcije filmova koji su u proteklih godinu dana igrali na najvećim svetskim festivalima, a mnogi od njih osvojili i najvrednije nagrade”, kazao je direktor festivala Mirsad Purivatra.
Glavna festivalska nagradu “Srce Sarajeva” u kategoriji igranog filma biće dodeljena jednom od devet ostvarenja iz šire regije. O najboljem igranom filmu odlučivaće žiri na čelu sa rumunskim rediteljem Kristijem Pujuom (Cristi Puiu). Članovi žirija su i hrvatski glumac Leon Lučev turska glumica Sadet Izil Aksoj (Saadet Isil Aksoy) te američke producentkinje Rejčel Rosen i Kristin Vahon. O najboljem dokumentarcu odlučivaće žiri na čijem čelu je hrvatska rediteljka Dana Budisavljević.
Ovogodišnji SFF obeležiće projekcije u još 14 različitih programa, a najavljen je i dolazak velikog broja gostiju.
(Beta)

Podelite ovu stranicu!