Sarajevo: Sukobili se bivši borci i policija, troje uhapšenih

05 sep 2018

Protest nezadovoljnih demobilisanih boraca prerastao je u fizički obračun sa pripadnicima specijalne policije

U sukobima policije i bivših boraca u srijedu u Sarajevu sedam policajaca je povrijeđeno i za sada nepoznat broj demonstranata, dok je troje njih uhapšeno zbog napada na ovlaštena službena lica, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa u Operativnom centru Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo.

Protest nezadovoljnih demobilisanih boraca u srijedu prerastao je u fizički obračun sa pripadnicima specijalne policije na ulicama Sarajeva, situacija se u popodnevnim satima smirila, većina demonstratana se razišla, ali protest nekolicine njih ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH i dalje traje.

​Nakon okupljanja u simboličnih pet do dvanaest sati ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH nekoliko stotina boraca je „krenulo u akciju“, kako su nazvali svoj današnji protest.

U ulici Obali Kulina bana došlo je zatim do prvog incidenta između boraca i pripadnika police, da bi potom izbilo nekoliko fizičkih obračuna.

Upotrijebljen je i suzavac, a na lice mjesta upućena je i Hitna pomoć.

Nakon što je sukob sa policijom okončan, borci su nastavili tokom popodneva u nekoliko grupa da se kreću prema centru grada i nazad prema Parlamentu Federacije BiH, gdje su ostali i u popodnevnim satima.

Borci su nezadovoljni zbog neusvajanja Prijedloga zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica u Parlamentu Federacije BiH.

Predstavnički i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojili su ovaj zakon, ali u različitim tekstovima, te treba uslijediti usaglašavanje tekstova, na sjednici parlamentarne komisije u četvrtak.

U međuvremenu, Međunarodni monetarni fond (MMF) je početkom avgusta otkazao narednu tranšu kredita od 38 miliona eura, jer, prema njihovim procjenama, nova izdvajanja iz budžeta Federacije će ugroziti finansijsku stabilnost tog bh. entiteta. Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi pojasnio je tada kako bi usvajanje Prijedloga zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica u predloženoj formi ugrozilo finansijsku stabilnost ovog entiteta.

„Ne vidimo kako je ovaj zakon u skladu s ciljevima iz pisma namjere koje je Vlada FBiH iznijela MMF-u za razdoblje od sljedeće tri do četiri godine. To je trebalo očuvati jedan veoma razborit fiskalni balans i preusmjeriti trošenje iz sadašnjih transfera bez jasnog cilja prema trošenju na područja koja su prioritetna, poput obrazovanja, zdravstva ili investicija. Ovi ciljevi će biti ugroženi ovim zakonom“, naveo je Parodi.

On je rekao da je MMF-u predočeno kako za nova izdvajanja za boračku populaciju treba dodatnih 14 miliona maraka, a da su procjene da će, prema Prijedlogu zakona koji je usvojen, za to trebati nekoliko stotina miliona maraka.

(Milad Obradović, Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!