Sarajevo: Ronu Havivu nagrada za doprinos kulturi sjećanja

30 mar 2018

Njegove fotografije su prvorazredni historijski dokumenti

Ron Haviv, svjetski poznati fotoreporter čiji je objektiv ovjekovječio i upoznao svijet o mnogim ratnim prizorima iz Bosne i Hercegovine, dobitnik je nagrade koju projekt Modul memorije u Sarajevu, prvi put otkad postoji, dodjeljuje za poseban doprinos očuvanju kulture sjećanja.

Priznanje mu je večeras na ceremoniji u Vijećnici uručio Nihad Kreševljaković, jedan od pokretača programa Modul memorije.

Vizuelno, nagrada je statua od stakla s karakterističnom napuklinom u sredini kakva nastaje od puščanog zrna.

Ron Haviv je početkom devedesetih godina prošlog vijeka želio da njegove slike obiđu svijet i time brzo pomognu ubijanoj zemlji, a večeras se u Vijećnici izvinio što pomoć iz svijeta nije došla ili nije mogla doći prije.

U Vijećnici je postavljena izložba njegovih rijetko viđenih i neviđenih fotosa iz ratne Bosne i Hercegovine, punih nezamislive ljudske patnje; iz Bijeljine na samom početku rata, kad je, uprkos protivljenju Arkanovih Tigrova, uspio, primjerice, da snimi i posljednje trenutke jedne od žrtava, potom iz Sarajeva, gdje je također ovjekovječio sveprisutnu ljudsku patnju, suze i krv, iz logora Trnopolje odakle je donio slike izmršalih ljudi izgubljenih pogleda.

Ron Haviv je Amerikanac, rođen 1965. godine. Svjetski je poznat i nagrađivani fotoreporter koji svojim radom promoviše humanost i ljudska prava i jedan je od najznačajnijih fotografa današnjice.

Njegove fotografije su prvorazredni historijski dokumenti.

Dokumentirale su svirepost kojoj su bili izloženi građani Bosne i Hercegovine, ali i drugih zemalja zahvaćenih ratom, te nastajale u nadi da će izazvati reakciju koja bi dovela do okončanja stradanja.

Kroz svijet fotografije, oduvijek ga je vodila ljubav, ali i želja da pomogne ljudima, rekao je večeras Nihad Kreševljaković dodjeljujući nagradu Ronu Havivu, dobrom čovjeku, kako ga je oslovio.

Brojne zvanice u Vijećnici ispratile su ga gromoglasnim aplauzom.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!