Saradnja Vojvodine i Baden Virtemberga

30 sep 2014

Saradnja dve specifične i prepoznaljive pokrajine, prilika za "Evropu regiona"

Odbori parlamenata Vojvodine i nemačke pokrajine Baden Virtemberg dogovorili su danas da izrade zajedničku agendu o parlamentarnoj saradnji, saopšteno je danas iz Skupštine Vojvodine

Agendom će biti obuhvaćene sve buduće zajedničke aktivnosti, kao jedan od prvih koraka u konkretizaciji partnerstva dve regije, započetog na osnovu potpisane Zajedničke izjave o namerama između parlamenata Vojvodine i Baden Virtemberga.

Članovi dva odbora su na sednici razmotrili mogućnosti i oblike parlamentarne saradnje, fokusirajući se na oblasti evrointegracija, Dunavske strategije, regionalne politike, privrede, poljoprivrede, energetike, obnovljivih izvora energije, ekologije, obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite, kao i na druge sfere zajedničkih interesovanja.

Predsednica resornog odbora pokrajinske Skupštine Maja Sedlarević ocenila je da saradnja sa Baden Virtembergom za Vojvodinu predstavlja jednu od najznačajnijih i najozbiljnijih međuregionalnih saradnji.

Ona je predložila da se, po uzoru na saradnju sa Istarskom županijiom, organizuju dani Vojvodine u Baden Virtembergu i dani Baden Virtemberga u Vojvodini.

Šef parlamentarne delegacije Baden Virtemberga Peter Hoflih ocenio je da će u procesu daljeg razvoja i napretka Evrope posebno važnu ulogu u budućnosti imati takozvana „Evropa regiona“, a u okviru nje i identiteti Baden Viretmberga i Vojvodine, kao dve specifične i prepoznatljive regije, piše u saopštenju.

Sa parlamentarnom delegacijom ove nemačke pokrajine razgovarao je i vojvođanski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski, koji je rekao da je Vojvodina, zahvaljujući svojoj konkurentnosti, uspela da privuče investiture iz Baden Virtemberga.

Danas u večernjim časovima delegacija Baden Virtemberga razgovaraće i sa predsednicika pokrajinske skupštine i vlade, Ištvanom Pastorom i Bojanom Pajtićem.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!