Samo stranke kontrolišu izbore

25 okt 2011

Đorđe Vuković iz Cesida izjavio je danas da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja ima "partijsku izbornu administraciju".

„Na svim nivoima vlasti stranke su te koje organizuju i prate izbore“, rekao je programski direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (Cesid) Đorđe Vuković Vuković na okruglom stolu u Novom Sadu.
On je kritikovao vlasti u Srbiji, jer su od proteklih izbora uradile veoma malo u izmeni izbornog zakonodavstva, uprkos obećanjima.
Ocenio je da je i politika oglašavanja stranaka u medijima tokom predizborne kampanje „potpuno neregulisana“.
Profesorica ustavnog prava Marijana Pajvančić kazala je da je do sada distribucija poslaničkih mandata bila pod kontrolom partijskih elita, a sloboda poslanika je zbog toga bila ograničena.
Podsetila je da će stranke predstojećim izborima imati zatvorene liste, na kojima će se poslanici birati po redosledu.
„To je možda prilika da se političke stranke demokratizuju“, ocenila je Pajvančićeva.
Ona se založila za dosledno poštovanje kvota koje se tiču zastupljenosti žena u parlamentima na različitim nivoima vlasti.
Potpredsednica Skupštine Vojvodine Maja Sedlarević ukazala je da je u pokrajinskom parlamentu nakon izbora 2000. godine bilo osam poslanica, nakon izbora 2004. godine njih 23, a 2008. godine 17.
Ivana Petrin iz Agencije za borbu protiv korupcije ocenila je da će Zakon o finansiranju političkih aktivnosti omogućiti strankama da svoje finansije učine transparentnim i da ujedno prikupe dovoljno sredstava za izbore.
Prema njenim rečima, zakonom su obezbeđeni i odgovarajući mehanizmi kontrole trošenja sredstava u predizbornim kampanjama.
Okrugli sto „Izmene izbornih zakona i izbori u Srbiji 2012.“ u Skupštini Vojvodine organizovao je američki NDI.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!