Samaras predstavio novu vladu Grčke

21 Jun 2012

Grčki premijer Antonis Samaras predstavio je novu vladu, kojom dominiraju zastupnici iz njegove Nove demokratije

U Grčkoj je u četvrtak, poslije dvomjesečnog zastoja, objavljen sastav nove vlade, koja pred sobom ima težak zadatak da provede i donekle izmijeni nepopularni finansijski paket pomoći Evropske unije (EU) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i da zemlju izvuče iz recesije.

Grčka vlada će imati 17 ministara, što podrazumijeva spajanje nekih oblasti, poput obrazovanja i kulture, razvoja i infrastrukture, dok će ministarstva transporta i turizma i dalje biti odvojena, saopćeno je u parlamentu.

Lider konzervativne Nove demokratije Antonis Samaras je u srijedu položio zakletvu kao novi premijer, a očekuje se da će većina novih ministara zvanično položiti zakletvu u četvrtak u 19 sati, u prisustvu predsjednika Carolosa Papouliasa i premijera Samarasa.

Ministar vanjskih poslova će biti Dimitris Avramopoulos, bivši ministar odbrane i nekadašnji diplomata i gradonačelnik Atine, prenosi AFP.

Oživljavanje privrede

Od novih članova vlade najveću pažnju privlači ministar finansija Vassilis Rapanos, profesor ekonomije, koji je do sada bio jedan od lidera Narodne banke Grčke, najveće grčke privatne banke, a koji će na novoj funkciji biti na čelu napora da se oživi privreda.

Rapanos (65) bio je ministar ekonomije i ključni igrač 2001. godine, kada je Grčka ušla u eurozonu, i važi za funkcionera bliskog socijalističkom PASOK-u, jednoj od stranaka s kojom je Nova demokratija u srijedu postigla koalicioni sporazum.

Vlada će imati podršku i umjerene Demokratske ljevice, ali ni PASOK ni Demokratska ljevica nisu dale svoje članove vlade.

Za ministra unutrašnjih poslova imenovan je Evripidis Stylianidis, za ministra odbrane Panos Panagiotopoulos, za ministra pravde Antonis Roupakiotis, a ministarka turizma je Olga Kefalogianni.

Sastav nove vlade utvrđen je na sastanku Samarasa, lidera PASOK-a Evengelosa Venizelosa i lidera Demokratske ljevice Fotisa Kouvelisa.

U međuvremenu se ministri finansija zemalja eurozone sastaju u četvrtak u Luksemburgu, a jedna od glavnih tema razgovora je situacija u Grčkoj i Španiji.

Grčka se nada da će produžiti plan za oporavak do 2016. godine i dobiti dodatni zajam od do 20 milijardi eura, navodi francuska agencija, pozivajući se na izvore ministarstva finansija.

Barroso: Pozitivan signal

Formiranje nove koalicione vlade u Grčkoj pokazuje spremnost te zemlje da ispuni svoje obaveze i ostane u eurozoni, rekao je predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

“Iskreno pozdravljam današnju vijest o formiranju nove grčke vlade i siguran sam da će nova administracija moći da računa na široku parlamentarnu podršku”, rekao je Barroso u svom saopćenju, a prenosi agencija AFP.

“Smatram da se time šalje snažan signal u pogledu odlučnosti Grčke da ispuni svoje obaveze i ostane u zoni eura”, dodao je on.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!