Salašarsko pozorište slavi 35 godina

Jul 4 2012

"Tanjasinhaz" je putujuće pozorište, jedino te vrste u Srbiji, ali jedinstveno i u celoj Evropi, koje po vojvođanskim selima organizuje predstave na poljanama i livadama za publiku koja retko ima priliku da posećuje pravo pozorište

Ansambl salašarskog pozorista “Tanjasinhaz” počeo je u vojvođanskom mestu Kavilu pripremu nove predstave pod nazivom “Etapa”, kojom će obeležiti 35 godina postojanja.

“Tanjasinhaz” je putujuće pozorište, jedino te vrste u Srbiji, ali jedinstveno i u celoj Evropi, koje po vojvođanskim selima organizuje predstave na poljanama i livadama za publiku koja retko ima priliku da posećuje pravo pozorište.

Predstavu “Etapa” na mađarskom jeziku za ovu priliku napisala je dramaturškinja Kata Đarmati, režiju potpisuje Zoltan Puškaš, a glumački ansambl sastavljen je od mladih glumaca sa klase na mađarskom jeziku Akademije umetnosti u Novom Sadu.

“Tekst predstave govori o tradiciji i novim vremenima. Radnja prati glavnog junaka, koji može biti bilo koji čovek, a koji dolazi do spoznaje da su ljudski odnosi poremećeni u svetu modernih tehnologija i zalaže se da se to promeni”, rekla je agenciji Beta autorka teksta Kata Đarmati.

Ona je rekla da predstava donosi i suprotnosti, jer se u njoj pojavljuje i sin glavnog junaka koji “prati reč novih vremena”.

Kata Đarmati je dodala da je predstava višeslojna i da dotiče teme raznih društvenih problema kao što su stanje u selima, bankama ili medijima, kao i da povlači paralelu između toga “kako je sve to bilo u prošlosti, a kako je danas”.

Putujuće pozorište je “veoma značajno, ne samo za gledaoce, već i za glumce sa akademije jer im pruža jedinstvenu šansu. Umetnost i rad na salašu u Kavilu, dok tokom tri nedelje zajedno stvaramo predstavu, dešavaju se svakodnevno i svi rade sve”, kazala je
Đarmati.

Premijera predstave “Etapa” zakazana je za 28. jul u Kavilu nakon čega će za 26 dana ansambl održati još 26 predstava u Banatu i Bačkoj, a tokom turneje će na traktoru preći oko 800 kilometara seleći se iz mesta u mesto.

“Salašarsko pozorište” osnovano je 1978. godine sa zadatkom da igra popularne predstave u malim mestima gde pozorište ne postoji i do sada je odigralo više od 700 predstava.

(Autonomija)

Ne sviđa mi seSviđa mi se (+2 rating, 2 votes)
Loading...Loading...
Odštampajte ovaj tekst Odštampajte ovaj tekst

Pogledajte još:

Posted by on Jul 4 2012. Filed under Autonomija, Kultura, Vojvodina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry
NAPOMENA:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije internet portala Autonomija.info. Molimo korisnike da ne koriste govor mržnje i da se uzdržavaju od vređanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Autonomija.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Neki komentatori, koji su duže prisutni na našem sajtu, imaju mogućnost objavljivanja komentara bez moderiranja. Molimo vas da ne zloupotrebljavate naše poverenje i da vaš iskazi budu primereni i uljudni.
Hvala na razumevanju!

Pretraga arhive

Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga
Log in | Designed by Gabfire theme | GoDev | Google+