Salak: Vučić želi da stvori čisto partijsku državu

24 Oct 2016

„Vučić sa vladom obleće gradove ne prikazujući želju za koordinacijom, nego snagu i silu"

Potpredsednik Demokratske stranke (DS) Igor Salak optužio je danas predsednika Vlade Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića da je svojom posetom Novom Sadu u subotu jasno pokazao da želi u Srbiji da stvori „čisto partijsku državu“.

„Četiri prethodne godine premijeru nije padalo na pamet da sarađuje sa Pokrajinskom vladom, a kamoli da naprave zajednički sastanak. To nas navodi na zaključak da premijer u Srbiji stvara čisto partijsku državu, u kojoj, ako niste član SNS-a, ne možete da se zaposlite, kažete nešto što se kosi sa mišljenjem premijera ili se bavite bilo kojom sferom društvenog života, uključujući politiku“, naveo je Salak u pisanoj izjavi za javnost.

Ocenio je da je Vučić svojim posetama Novom Sadu i jugu Srbije pokazao da ne poštuje ustavne i zakonske norme, kao i autonomiju pokrajine i lokalnih samouprava.

„Vučić sa vladom obleće gradove ne prikazujući želju za koordinacijom, nego snagu i silu. Kasarne, vojske, trupe, milioni tamo, milioni ovamo… Potpuno suprotno ideji samouprave i protivno ideji decentralizovane države: on deli, oduzima, kažnjava i nagrađuje. Ućutkuje gradonačelnike i naređuje autonomnim nivoima vlasti“, naveo je Salak.

Prema njegovim rečima, Vučić se u Vojvodini ponaša po principu: „kada su moji drugari tu na vlasti sarađivaćemo, a ako nisu, nećemo davati ni što nam Ustav nalaže“. „To tako ne ide, i ovde se tako nikada nije radilo“, rekao je Salak i ocenio da je Vučić na taj način ponizio građane Vojvodine.

Optužio ga je da cenzuriše medije, da primenjuje „verbalnu silu, ogoljenu političku sirovost, javno disciplinovanje saradnika“.

„Put u kojem je svaki segment moći kontrolisan od onog najvišeg i u kojem sam Vučić klijentelistički deli i oduzima držvne novce, kao da su njegovi, a ne onih koji ih stvaraju i plaćaju poreze, nije dobar put za Srbiju“, ocenio je Igor Salak.

On je rekao da se u DS-u probudila nova energija i ocenio da će građani za pola godine biti prijatno iznenađeni tom strankom.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!