SAD: Novi udarac Trumpovoj zabrani putovanja

14 jula 2017

Sudija odredio da bake, djedovi i drugi bliski članovi porodica, mogu doći u SAD iz šest većinski muslimanskih država

Federalni sudija na Havajima proširio je listu porodičnih veza potrebnih osobama koje traže nove vize iz šest većinski muslimanskih država za Sjedinjene Američke Države, a kako bi izbjegli zabranu putovanja koju je odredio predsjednik SAD-a Donald Trump.

Sudija Derrick Watson naredio je vlastima da ne provode zabranu nad djedovima, bakama, unucima, unukama, braći i sestrama supružnika, te drugim bliskim srodnicima ljudi iz SAD-a.

„Na primjer, zdrav razum nalaže da su bake i djedovi po definiciji bliski članovi porodice. Oni su zapravo oličenje bliže porodice“, navodi se u Watsonovoj presudi.

Ovaj sudija u Honoluluu dobio je zadatak da usko interpretira presudu Vrhovnog suda SAD-a koja revidira dijelove Trumpove izvršne naredbe od 6. marta kada je zabranjen ulazak ljudima iz šest većinski muslimanskih država na 90 dana.

Zabrana izbjeglicama

Vrhovni sud SAD-a je prošlog mjeseca odobrio provođenje ove zabrane sa nekim ograničenjima. Navodi se kako se ona ne može odnositi na one osobe koje imaju kredibilni „bona fide odnos“ sa američkom institucijom ili osobom iz ove države.

Tada je Trumpova administracija odredila da bračni partneri, roditelji, djeca i vjerenici ne podliježu zabrani, dok se bakama, djedovima i drugim članovima porodice koji bi došli iz Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena zabranjuje ulazak u SAD.

Dodaje se kako je na četiri mjeseca zabranjen ulazak svim izbjeglicama koje u SAD-u nemaju bližu porodicu.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!