SAD: Inicijativa za lik žene na američkom dolaru

18 apr 2015

Umjesto predsjednika Jacksona, na novčanicu od 20 dolara predloženo je postavljanje lika žene

Američka senatorica iz New Hampshirea Jeanne Shaheen pokrenula je inicijativu za stavljanje slike prve žene na dolarsku novčanicu.

Shaheen je uputila u proceduru zakon kojim se predlaže da sliku predsjednika Andrewa Jacksona, koja se nalazi na novčanici od 20 dolara, zamijeni neka istaknuta Amerikanka, prenose agencije.

Na kratkom popisu kandidatkinja koji je izrađen anketiranjem tisuća Amerikanaca su Rosa Parks, koja se borila protiv segregacije, prva američka dama Eleanor Roosevelt koja je do kraja života ostala aktivna u politici i diplomaciji, Harriet Tubman koja se borila za ženska prava i prva žena poglavica plemena Cherokee Wilma Mankiller (Wilma Ubojica Muškaraca).

Tri žene bile na kovanicama

„Naše novčanice važan su dio naših svakodnevnih života i odražavaju naše vrijednosti, tradiciju i povijest. Odavno je vrijeme da se na taj način oda priznanje ženama“, napisala je Shaheen.

Prema podacima američkog novčarskog zavoda tri su žene dosad bile na kovanicama.

Književnica i aktivistkinja Helen Keller, prva gluha i slijepa osoba koja je stekla akademsko obrazovanje, bila je na kovanici od 25 centi iz Alabame.

Na rijetko korištenoj kovanici od dolara nalazila se Sacagawea, Indijanka koja je radila kao vodič na ekspedicijama, te Susan B. Anthony, koja se zalagala za ulazak žena u politiku.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!