SAD: Dodik vuče BiH unatrag

30 dec 2017

Predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik će ostati pod sankcijama koje su mu nametnute ranije ove god…

Predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik će ostati pod sankcijama koje su mu nametnute ranije ove godine sve dok ne promijeni svoje ponašanje i ne prestane dovoditi u pitanje opstanak BiH i promovirati separatističke planove, kazala je američka ambasadorica u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack, prenio je list Oslobođenje.

Cormack je u intervjuu ovom listu kazala kako Sjedinjene Američke Države ostaju čvrsto opredijeljene za očuvanje integriteta BiH, a stavljanje Dodika na „crnu listu“ osoba kojima je zamrznuta imovina i zabranjeno putovanje u SAD rezultat je potpuno suprotne politike koju on zagovara dovodeći istodobno u pitanje Dejtonski sporazum, prenosi Hina.

„Dodik je sam izabrao ovo što se zbiva. On jednostavno mora odustati od toga da konstanto vuče BiH unatrag, govori o secesiji i prestati se protiviti putu BiH ka euroatlanstkim integracijama“, kazala je Cormack.

Pojasnila je kako politika Washingtona u odnosu na BiH ostaje nepromijenjena, a to znači podršku teritorijalnom integritetu BiH u sadašnjim granicama te insistiranje na poštivanju Dejtonskog sporazuma kao i na procesu euroatlanstkih integracija.

Sankcije Dodiku

Dodik je na popis osoba koje su pod sankcijama, a utvrđuje ga Ured za nadzor nad imovinom stranaca pri Ministarstvu finansija SAD-a, dospio sredinom januara sukladno uredbi koju je 2003. godine donio tadašnji američki predsjednik George Bush.

U Dodikovom slučaju u SAD-u su procijenili kako se on može svrstati u kategoriju osoba koje „aktivno opstruiraju ili predstavljaju značajnu opasnost u vezi sa aktivnom opstrukcijom provedbe Dejtonskog sporazuma“.

Konkretan razlog za uvođenje kaznenih mjera protiv Dodika bila su njegova opetovana osporavanja autoriteta i odluka Ustavnog suda BiH.

Dodik svoje ponašanje nije promijenio ni do danas a ponovo javno pokazuje da ne poštuje Ustavni sud organizirajući 9. januara sljedeće godine novu proslavu takozvanog dana RS-a, iako je sudskom presudom taj praznik proglašen neustavnim jer diskriminira Hrvate i Bošnjake koji žive u tom entitetu.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!