Šabić: Trenutno neviđene aspiracije za prodor u privatnost građana

24 Nov 2017

"Državni organi i mnogi subjekti iz sveta politike, biznisa i kriminala pokušavaju na legalan i nelegalan način da dođu do ličnih podataka građana"

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je danas da su svi suočeni sa do sada neviđenim aspiracijama za prodor u privatnost i da državni organi i mnogi subjekti iz sveta politike, biznisa i kriminala pokušavaju na legalan i nelegalan način da dođu do ličnih podataka građana.

Na debati “Ugrožena privatnost” u Beogradu, Šabić je rekao da se u Ustavu Srbije nigde ne pominje reč privatnost, već da Ustav pominje zaštitu podatka i nepovredivosti pisama ali da nema definicije privatnosti.

On je rekao da je dobro što Srbija ima Zakon o zaštiti podataka o ličnosti ali da je on jako slab i da ni na koji način ne komunicira sa stvarnošću u kojoj živimo.

Kao primer je naveo stav zakona u kojem je obrada podataka o ličnosti dozvoljena samo od zakonom ovlašćenih službi ili uz pismenu saglasnost građanina, što bi značilo da osoba mora da se potpiše pre ulaska u prostoriju sa video nadzorom da bi dala dozvolu da je snimaju.

“Ono što je bila njegova vrednost je što je na simboličan način označio da Srbija kreće u pravcu uspostavljanja standarda kakvi važe u demokratskom svetu i to jeste dobra stvar, ali sem toga malo je stvari rešio”, rekao je Šabić i dodao da i u pratećim zakonima ima niz propusta i kontroverzi.

Kao primer je naveo Zakon o tajnosti komunikacije koji, između ostalog, zabranjuje bezbednosnim službama da prikupljaju podatke telefonskih provajdera bez sudskog naloga, ali da te službe imaju onlajn pristup tim podacima.

Poslanik Demokratske stranke u Skupštini Srbije Dragoljub Mićunović rekao je da postoji oblik potpunog ugrožavanja privatnosti time što se zadire u najintimnije podatke.

“Ovo je manje važan slučaj, da li je hitna pomoć trebalo da dođe ili ne, nego što su kartoni, dosijea, pa čak i informacije o nekim retkim duševnim bolestima, koji su takođe predmet tretiranja u javnosti prilikom diskvalifikacija ljudi”, rekao je on, obazirući se na procurele informacije u medijima o njegovom zdravstvenom stanju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!