Šabić: Podaci o građanima cure iz policije, ministarstva, Poreske uprave

23 Feb 2017

U sadašnjoj situaciji "nije pitanje da li će podaci biti zloupotrebljeni, već kada će biti zloupotrebljeni i ko će ih zloupotrebiti"

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je da podaci o ličnosti najčešće “cure” upravo iz institucija gde bi trebalo da budu najsigurniji, a to su državni organi.

Šabić je za današnje izdanje lista Danas rekao da curenje podataka iz tih institucija predstavlja krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti.

Poverenik je u više postupaka nadzora utvrdio da podaci nekontrolisano izlaze iz policije, Poreske uprave, ministarstva i zdravstvenih ustanova, navodi list.

Šabić je zbog curenja podataka podneo 30 krivičnih prijava, ali je samo u jednom slučaju izrečena uslovna kazna.

“Nadležno javno tužilaštvo me do danas nije obavestilo šta se dešava sa krivičnom prijavom povodom slučajeva Agencije za privatizaciju, gde su kompromitovani podaci o ličnosti 5,2 miliona građana, odnosno više od 70 odsto populacije Srbije”, naveo je Šabić.

Poverenik je istakao da državne institucije ne samo da mogu da se suprotstave zloupotrebi podataka o ličnosti, već imaju obavezu.

“U suprotnom, nije pitanje da li će podaci biti zloupotrebljeni, već kada će biti zloupotrebljeni i ko će ih zloupotrebiti”, naveo je Šabić.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!