Šabić: Ne lomim se lako, neću podneti ostavku

21 jula 2017

"Većina vrednih stvari urađena je samo zbog toga što neki ljudi, i kada je izgledalo da je to nemoguće, nisu odustali"

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je FoNetu da nema nameru da podnosi ostavku na mesto poverenika i poručio da on nije neko ko se „lako lomi“.

On je rekao da mu mandat ističe sledeće godine, da ne može da tvrdi da će ostati do kraja, jer ne može da govori hipotetički i da predvidi šta će se događati, ali da „u ovom trenutku nema nameru da odstupi„.

„Ja nisam neko ko se lako lomi i verujem da još mogu, kao poverenik, da rešavam ili bar da pokušam da rešavam neke stvari u interesu građana“, naglasio je Šabić.

„Ima jedna divna sintagma, koje se u svom radu držim“, ilustrovao je Šabić, „a ona glasi da je većina vrednih stvari urađena samo zbog toga što neki ljudi, i kada je izgledalo da je to nemoguće, nisu odustali„.

Uz opasku da je važno da „svi nešto učinimo da se ovakvo stanje promeni“, Šabić je odbacio optužbe predsednice Skupštine Maje Gojković da je kandidat za gradonačelnika i da se bavi politikom, zbog čega bi trebalo da podnese ostavku.

Prema Šabićevoj oceni, predsednica Skupštine Srbije već drugi put, „nesumnjivo zlonamerno“, o njemu govori neistine.

„Verovatno pokušava da skrene pažnju sa činjenice da Skupština Srbije, iako po zakonu obavezna, ne razmatra izveštaje nezavisnih regulatornih i kontrolnih tela, kao i sa načina na koji ona vodi parlament“, smatra Šabić.

„Uostalom, predsednica Skupštine Srbije je pravnica“, napomenuo je Šabić, „i trebalo bi da zna da Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, meni kao povereniku, čak ne brani da budem član neke stranke, prepreka je da budem funkcioner“.

„Istovremeno, gospođa Gojković nema nikakav problem da funkcioner SNS Bratislav Gašić postane direktor BIA, iako Zakon o BIA izričito kaže da pripadnik agencije ne sme da bude, ni član, ni funkcioner stranke“, primetio je Šabić.

Reagujući na pisanje medija da je u konkurenciji sa generalom Malinovićem za kandidata za gradonačelnika, Šabić je izričit da je reč o neistini.

Kakva borba, kakva trka, kakva utakmica! Niti su raspisani izbori, a i gradonačelnik se bira većinom glasova u Skupštini Beograda“, decidiran je Šabić.

Prema njegovim rečima, poruka poslanika SNS Vladimira Đukanovića novom zaštitniku građana da „raspusti postojeći kabinet i napravi diskuntinuitet u radu sa prethodnim zaštitnikom Sašom Jankovićem“, ne zavređuje komentar.

Reč je o predstavi o nezavisnosti te insitucije dotičnog poslanika, ukazao je Šabić i konstatovao da to u analima postojanja institucije ombudsmana u svetu nije zabeleženo.

Šabić misli da je „vrlo indikativno“ što Gojković traži njegovu ostavku u trenutku dok on, u nadležnom skupštinskom odboru, u konstruktivnoj atmosferi, predstavlja izveštaj i odgovara na pitanja i poslanika SNS.

Na konstataciju da je ovih dana godišnjica otvaranja poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Evropskom unijom (EU), Šabić je podsetio na potrebu donošenja novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, što je uslov upravo iz Poglavlja 23.

Pisao sam premijerki, ništa mi nije odgovorila

On je naglasio da je pre mesec dana poslao Vladi Srbije model novog Zakona i da je pisao premijerki Ani Brnabić, ali da mu do sada nije ništa odgovorila.

„To ne liči na premijerku, jer je ranije imala običaj makar da zahvali na korektnoj saradnji“, rekao je Šabić i ocenio da je to „manji problem“.

Veći je problem da nije odgovorila ni brojnim nevladinim organizacijama, koje su specijalizovane za ovu temu, na inicijativu da se hitno donese novi zakon, napomenuo je Šabić i zaključio da to nije dobro.

(FoNet)

Podelite ovu stranicu!