Sa spomenika očerupano 150 hiljada evra

23 apr 2015

Ove godine se obeležava 70 godina od oslobođenja Srbije u Drugom svetskom ratu

Vrednost bronze, koja je do sada pokradena sa spomenika „Sloboda“ na Iriškom vencu, iznosi više od 150 hiljada evra. Iako su odavno podnete krivične prijave protiv NN počinilaca, još niko nije priveden.

Prva krađa sa spomenika „Slobode“ zabeležena je još 2013, a prošle godine je ukradena kompletna ploča sa severne strane spomenika. Početkom godine nestala je polovina ploče sa istočne strane, a pre nekoliko dana zabeležen je pokušaj krađe i druge polovine te ploče.

Spomenik je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremske Mitrovice. Arhitekta tog Zavoda Ivan Filipović kaže da je spomenik pretrpeo velika oštećenja, ali da je Zavod uspeo da sačuva jednu ploču.

„Spomenik je doživeo četiri teška oštećenja, od toga su tri velika oštećenja kada su nestale ploče i ovo oštećenje kada je samo ploča otkinuta, ali nije ukradena. Uspeli smo da je spasemo i da je demontiramo sa preostala dva ankera. Prosto, bila je počupana i spremna za krađu“, kaže Filipović.

On naglašava da je Zavod već započeo sanaciju spomenika.

„Mi smo završili prvu fazu, napravljena je replika od četiri i po metra koja je u depou Zavoda“, naveo je on.

Na spomeniku nedostaju i sitniji delovi, odnosno puške boraca.

Pokrajinski odbor Saveza antifašista i Udruženje antifašista Novog Sada zatražili su pomoć od države, kako bi se taj spomenik zaštitio od vandala. Oni su posebno naglasili da bi problem trebalo rešiti što pre, jer se ove godine obeležava 70 godina od oslobođenja Srbije u Drugom svetskom ratu.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!