Ruske novinarke optužuju pojedine poslanike za seksualno uznemiravanje

01 mar 2018

Svetski šok u slučajevima seksualnih napada ili uznemiravanja je izgleda počeo da pogađa i Rusiju

Više ruskih novinarki optužilo je poslednjih dana pojedine ruske poslanike i zaničnike te zemlje za seksualno uznemiravanje, pokrećući temu koja je uveliko tabu u Rusiji.

Kako prenosi danas agencija Frans pres, dve novinarke koje izveštavaju iz Dume, donjeg doma parlamenta, i jedna producentkinja bile su medju prvima koje su optužile za seksualno uznemiravanje poslanika Leonida Sluckog, koji je na čelu Odbora za medjunarodne odnose.

Novinarka koja nije želela da joj se navede ime rekla je da joj je 2017. godine Slucki (50), stavio ruku izmedju nogu i klizio s rukom na gore, prenela je opoziciona televizija Dožd 22. februara.

Novinarka zadužena za produkciju, takodje bez navodjenja imena, ispričala je da je Leonid Slucki, koji je pozvan na televizijski intervju pokušao da je „poljubi u usta i da joj dotakne zadnjicu“.

Posle tih izjava, slične optužbe iznela je i novinarka Ekatarina Kotrikadze, potpredsednica nezavisne ruske televizije RTVI, prva koja je dala izjavu pod punim imenom.

„On je počeo da me dodiruje, pokušao da me poljubi, odgurnula sam ga i pobegla“, rekla je ona u utorak za tu televiziju i dodala da se to dogodilo 2011. kada je imala 26 godina.

Poslanik je na svom Fejsbuku osudio „gnusnu i nisku provokaciju“ čiji cilj je da ga „okalja“. On je zatim razmenjivao komentare i šale sa kolegama koji su mu savetovali da se „pozabavi s novinarkma“.

Posle toga su još dve novinarke izašle u javnost da iznesu slična uznemiravanja od strane zvaničnika. Novinarka Sofija Rusova rekla je juče za radio Govorit Moskva da su je dva puta seksualno uznemiravali visoki zvaničnici i jednom poslanik Dume.

Takodje juče novinarka Elena Krivijakina, iz dnevnika Komolskaja Pravda, optužila je jednog visokog zvaničnika ministarstva energetike i jednog „poznatog poslanika“ bez otkrivanja njihovih imena, da su joj se više puta obraćali seksualnim insinuacijama tokom putovanja s novinarima pre 20 godina.

„Za sve je skandal oko Leonida Sluckog imao efekat prave bombe“, ocenila je ona.

Gotovo pet meseci od izbijanja skandala sa Harvijem Vajnstajnom, svetski šok u slučajevima seksualnih napada ili uznemiravanja je izgleda počeo da pogadja i Rusiju, navodi agencija Frans pres.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!