Rusija nije reizabrana u Savet za ljudska prava UN

28 Oct 2016

Umesto Rusije, Generalna skupština UN-a izabrala je Mađarsku i Hrvatsku da predstavljaju Istočnu Evropu u tom savetu

Rusija nije reizabrana u Savet za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UN) tokom glasanja Generalne skupštine o izboru novih članova, čiji će trogodišnji mandat početi 2017. godine, javlja agencija Anadolija.

Umesto Rusije, Generalna skupština UN-a izabrala je Mađarsku i Hrvatsku da predstavljaju Istočnu Evropu u tom savetu. Mađarska je tokom glasanja osvojila 144 glasa, Hrvatska 114, a Rusija 112 glasova.

U Savet je sa 152 glasa ponovo izabrana Saudijska Arabija, Kina, Kuba i Egipat. Osim Hrvatske, članice su po prvi puta postale Ruanda i Irak. Ostale izabrane članice su Brazil, Velika Britanija, Japan, Južnoafrička Republika, Tunis i SAD.

Podsetimo, više od 80 humanitarnih organizacija i organizacija za ljudska prava tražilo je nedavno od članica UN-a da ne podrže Rusiju u Savetu za ljudska prava UN-a zbog vojnih akcija Moskve u Siriji.

Savet za ljudska prava ključno je međuvladino telo uspostavljeno rezolucijom Generalne skupštine UN-a 2006, s mandatom jačanja, promocije i zaštite ljudskih prava na globalnom nivou, kao i razmatranja stanja ljudskih prava u svim zemljama sveta.

(N1)

Podelite ovu stranicu!