Romski studenti nisu sigurni za svoju bezbednost

27 sep 2012

Studenti su izrazili i svoje nezadovoljstvo pažnjom koja se u društvu iskazuje na temu diskriminacije i bezbednosti

Romski studenti sa Novosadskog univerziteta kazali su u jednom istraživanju da nisu sigurni za svoju bezbednost, a i romski i neromski studenti su naveli da su najmanje jedanput bili žrtva diskriminacije.

Istraživanjem u okviru projekta „Mogu i ja to“ bilo je obuhvaćeno stotinu romskih i neromskih studenata sa Novosadskog univerziteta, koji su se izjašnjavali o stanju u društvu i odnosu mladih drugih nacionalnosti prema romskoj populaciji i obrnuto.

Studenti su izrazili i svoje nezadovoljstvo pažnjom koja se u društvu iskazuje na temu diskriminacije i bezbednosti, rečeno je na predstavljanju istraživanja i projekta u Vladi Vojvodine.

Na osnovu ovih istraživanja na Televiziji Vojvodine biće emitovan serijal emisija, a svaka emisija će sadržati po jednu ličnu priču mlade osobe spremne da govori pred kamerama.

Svaka emisija imaće i specijalnog gosta, uspešnog mladog Roma ili Romkinju, koji su pored siromaštva uspeli da se izbore i postanu uspešni u svom poslu.

Projekat „Mogu i ja to“ realuzije Matica romska u saradnji sa Kancelarijom za inkluziju Roma Vlade Vojvodine i Radio-televizijom Vojvodine.

Cilj projekta je razvijanje bezbednosne kulture mladih, tolerancije i smanjenja diskriminacije i nasilja između romske i neromske populacije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!