Rohman: Kanalizacija preduslov za čisto Palićko jezero

Jul 16 2012

Vidljivo poboljšanje jezera se očekuje za tri do pet godina

Hidrolog i savetnik za sanaciju jezera Palić u preduzeću Park Palić Mišel Rohman (Mićell Rohmann) izjavio je danas da je prioritet da se izgradi kanalizaciona mreža na Paliću, kako bi se smanjilo zagađenje istoimenog jezera.

“Smanjivanje ulivanja nutrijenata, uglavnom fosfora, kao glavnog uzročnika zagađenja Palićkog jezera, jedini način rešavanja ovog problema”, Rohman na tribini na Otvorenom univerzitetu u Subotici.

On je naveo da je sa funkcionisanjem novog prečistača otpadnih voda u poslednje tri godine za 90 odsto smanjeno ulivanje štetnih materija u Palićko jezero.

“Mora se izgraditi kanalizaciona mreža na Paliću i zbog poljoprivrednog zagađivanja. Neophodno je postavljanje zaštitnog pojasa između vode i njive, kako bi se sprečilo dalje ulivanje đubriva, herbicida i pesticida u jezero”, kazao je Rohman.

On je naveo da je ekspertska grupa iz Subotice posetila Bodensko jezero u Nemačkoj, kao primer dobre prakse koji se može primeniti i na Palićko jezero.

Prema njegovim rečima, dodatna preporuka nemačkih kolega je isušivanje jezera Palić na jednu sezonu, koje će smanjiti zapreminu mulja i doprineti uspostavljanju eko-sistema bez riba, koji će proces „samoizlečenja” Palićkog jezera a znatno ublažiti.

„Međutim, vidljivo poboljšanje jezera se očekuje za tri do pet godina”, rekao je Rohman.

Dodao je da se ulivanjem otpadnih voda iz kanalizacije problem sa Palićkog jezera prenosi na jezero Ludaš.

(Autonomija)

Ne sviđa mi seSviđa mi se (No Ratings Yet)
Loading...Loading...
Odštampajte ovaj tekst Odštampajte ovaj tekst

Pogledajte još:

Posted by on Jul 16 2012. Filed under Vesti, Vojvodina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry
NAPOMENA:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije internet portala Autonomija.info. Molimo korisnike da ne koriste govor mržnje i da se uzdržavaju od vređanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Autonomija.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Neki komentatori, koji su duže prisutni na našem sajtu, imaju mogućnost objavljivanja komentara bez moderiranja. Molimo vas da ne zloupotrebljavate naše poverenje i da vaš iskazi budu primereni i uljudni.
Hvala na razumevanju!

Pretraga arhive

Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga

Prijatelji sajta

Log in | Designed by Gabfire theme | GoDev | Google+