Ristić: Poboljšati položaj žena u sportu

29 apr 2015

Žene uglavnom u drugom planu

Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu podržao je 70 projekata, koji se odnose na usavršavanje stučnjakinja u sportu, nabavku takmičarske opreme i rekvizita za sportistkinje i smanjenje diskriminacije žena u sportu.

Podsekretarka u tom sekretarijatu Aleksandra Ristić uručila je danas predstavnicima sportskih udruženja ugovore, čija je vrednost tri miliona dinara.

Ona je navela da je cilj tog specifičnog konkursa poboljšanje položaja žena u sportu, kako samih sportistkinja i trenera, tako i sutkinja i delegatkinja i uopšte žena na različitim funkcijama u sportu.

„Prošle godine smo za ovaj konkurs izdvojili dva miliona i podržali oko 40 projekata .Prepoznajući veliku potrebu za ovim konkursom i njegovu važnost za sve dame koje se na bilo koji način bave sportom, ove godine je taj budžet uvećan za još milion dinara i podržano je skoro duplo više projekata nego prošle godine“, rekla je Ristić.

Resorna podsekretarka je objasnila da je, sada već tradicionalni konkurs „Afirmacija žena u sportu“, jedan od prioriteta Sekretarijata za sport, jer sve pokazuje da, iako je veliki broj žena u sportu, one su uglavnom u drugom planu.

„Želeli smo da pomognemo sportskim stučnjakinjama i sportistkinjama da se dodatno edukuju, da nabave opremu i adekvatne rekvizite za treninge, ali i da podržimo organizaciju raznih tribina i naučnih skupova koji imaju za cilj smanjenje diskriminacije žena u sportu“, dodala je ona.

Kako je objasnila, najveći broj predloga projekata koji su stigli na konkurs ticao se uglavnom nabavke specifične opreme, što govori o tome da lokalne samouprave nedovoljno ulažu u ženske klubove, jer sredstva koja im se i dodele su premala da bi se mogao opremiti ili unaprediti njihov rad.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!