Rim: Protesti protiv reformi

29 mar 2015

Marš je organizovao najveći sindikat radnika u mašinstvu, čiji lider pokušava da ujedini razjedinjenu političku ljevicu u "socijalnu koaliciju" protiv Rencija

Više desetina hiljada radnika marširalo je danas kroz centralni dio Rima u znak protesta zbog reformi tržišta rada, koje provodi premijer Mateo Renci.

Marš je organizovao najveći sindikat radnika u mašinstvu „FIOM“, čiji lider Mauricio Landini pokušava da ujedini razjedinjenu političku ljevicu u, kako navodi, „socijalnu koaliciju“ protiv Rencija.

On optužuje Rencija da je Demokratsku partiju /PD/ previše udaljio od političkog centra i da je odustao od tradicionalnih korijena.

„Danas za Italiju počinje novo proljeće. Spremni smo za bitku da imamo veću podršku od Vlade“, istakao je Landini okružen pristalicama.

Rencijev takozvani Zakon o radu, čiji su ključni dijelovi prošlog mjeseca postali zakon, omogućuje firmama da otpuštaju radnike iz poslovnih razloga bez rizika da će morati da ih ponovo angažuju, ukoliko sud otkaz proglasi nelegalnim.

Kompanija koja na nezakonit način otpusti radnika mora da plati odštetu, ali ne i da ih vrati na staro radno mjesto, kako je ranije bio slučaj.

Renci je istakao da će Zakon o radu smanjiti nezaposlenost.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!