Restitucija koči kandidaturu

04 okt 2011

Srbija ne može postati kandidat za EU dok ne izmeni Zakon o restituciji, poručio lider SVM Mađara Ištvan Pastor.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je da Mađarska „misli vrlo ozbiljno“ u vezi sa stavom da ukoliko Srbija ne bude brisala kolektivno uskraćivanje prava mađarskoj zajednici, onda ubuduće neće podržati evropsku integraciju zemlje.

„Ukoliko su Holanđani imali dovoljno težine da tokom dugog niza godina utiču na različite procese, to nije bilo zato što su Holanđani jači od Mađara. U ovakvim pitanjima reč svakog ima podjednaku snagu“, kazao je Pastor.

SVM je sinoć najavio da će Ustavnom sudu podneti inicijativu za ocenu ustavnosti i stavljanje van snage odredbe Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, koja, kako je ocenjeno, predstavlja potvrđivanje principa kolektivne odgovornosti.

„Ubeđeni smo da zakon, ignorisanjem načela individualne odgovornosti, krši više odredaba Ustava, i u suprotnosti je sa osnovnim vrednostima EU“, navela je ta stranka i izrazila žaljenje što je predsednik Srbije Boris Tadić doneo ukaz o proglašenju Zakona koji stupa na snagu 6. oktobra.

 (Beta, Mađar so)

Podelite ovu stranicu!