Rešenje za Mađare: prijem Srbije i Ukrajine u EU

15 May 2009

Problem dvojnog državljanstva za Mađare van matične zemlje kao i odlučno podržavanje prijema Srbije i Hrvatske…

fidesz_9.jpgProblem dvojnog državljanstva za Mađare van matične zemlje kao i odlučno podržavanje prijema Srbije i Hrvatske u Evropsku uniju su osnovna polazišta izbornog programa najveće opozicione partije, Mađarskog građanskog saveza „Fides” (Fidesz) tokom izbora poslanika za Evropski parlament.
Pod naslovom „Mađarska može i više” u sredu je predstavljen dokument programa od 280 stranica po kojem bi ova stranka u prvi plan stavila i saradnju sa Evropskom unijom i SAD, dok sa Rusijom bi gradila partnerske odnose zasnivane na određenim uslovima.
Po programu „Fides”-a pojednostaviće se putovanja Mađara van granice u Mađarsku, i omogućiće se dodeljivanje mađarskog državljanstva pre svega Mađarima van Evropske unije, dakle Mađarima u Vojvodini i Ukrajini na osnovu pojedinačnih ličnih zahteva. „Nasuprot propagande socijalista, ni međunarodno pravo, ni Evropska unija ne zabranjuju dvojno državljanstvo, to je kompetencija zemalja članica” – kaže se u programu, u kojem se ukazuje i na značaj podržavanja opstanka mađarskih manjinskih zajednica na rodnom tlu. Konačno rešenje ovog problema je pridruživanje Srbije i Ukrajine Evropskoj uniji i njihov pijem u šengensku zonu – smatra „Fides”.

(www.vajma.info)

Podelite ovu stranicu!