Rešenje za Krivaju prečistač otpadnih voda

17 apr 2015

Vodotok Krivaje zagađivan decenijama

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine već dve godine radi na rešavanju zagađenja vodotoka Krivaje, reke koja prolazi kroz tri vojvođanske opštine, rekao je danas pokrajinski sekretar Slobodan Puzović.

Puzović je na sastanku sa predstavnicima opštine Bačka Topola, ekološkim organizacijama i industrijskih subjekata ocenio da to nije lako učiniti, jer je vodotok Krivaje zagađivan decenijama, pa je taj prostor u Vojvodini ekološki značajno promenjen.

On je objasnio da je to reka sa malim protokom vode i niskim stepenom samoprečišćavanja, oko koje su brojni zagađivači, koji ne raspolažu nikakvim sistemima za prečišćavanje otpadnih voda, niti zaštitnim zelenim pojasevima. „Zbog toga se vodotok Krivaje kumulativno zagađuje već godinama, što stvara sve veće probleme za normalno funkcionisanje lokalnih zajednica i očuvanje životne sredine“, dodao je Puzović.

Predsednik opštine Bačka Topola Gabor Kišlinder je rekao da su se svi učesnici današnjeg skupa složili da nema „nezagađivača“, odnosno da su neki manji, a neki veći, te da nema brzog rešenja, ali da je opština spremna da se uključi u rešavanje problema.

Na sastanku je zaključeno da je neophodno nastaviti izgradnju kanalizacione mreže u naseljenim mestima i definisati kako treba da izgleda centralni prečistač otpadnih voda, nakon čega bi se stvorile mogućnosti da se obezbede i sredstva za njegovu faznu izgradnju.

Resorni pokrajinski sekretar je dodao da Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine ima odobren projekat za prečistač otpadnih voda u opštini Bačka Topola, vredan deset miliona dinara, ali da je neophodno prethodno izraditi projektno-tehničku dokumentaciju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!