Rešenje o rehabilitaciji jedne mađarske porodice

10 okt 2011

Prema rešenju, sedmoro članova porodice krajem 1944. i početkom 1945. godine bili su “žrtve progona i nasilja iz političkih i ideoloških razloga”

Bivšoj pokrajinskoj poslanici Juliji Teleki Viši sud u Novom Sadu uručio je rešenje o rehabilitaciji njene porodice, koja je bila žrtva komunističke odmazde nakon Drugog svetskog rata.

Postupak je trajao pet godina, a prema rešenju sedmoro članova njene porodice, uključucjuhi i nju, krajem 1944. i početkom 1945. godine bili su “žrtve progona i nasilja iz političkih i ideoloških razloga”, piše današnji novosadski Mađar so (Magyar Szo).

Otac Julije Teleki je pogubljen u oktobru 1944. godine, dok su ona, njena majka, deda po majci, dve sestre i brat iz mesta Čurug prebačeni u radni logor u Bačkom Jarku, u januaru 1945. godine.

U Čurugu je nakon oslobođenja od mađarskog okupatora izvršena velika odmazda nad mađarskim stanovništvom, kao osvetnički čin zbog velike fašističke Racije, koju je mađarska vojska organizovala u januaru 1942. godine, kada su na teritoriji Šajkaške, Novog Sada i Bečeja na zverski način pogubljene hiljade Jevreja, Srba i Roma.

Julija Teleki izrazila je ogorčenje jer je veliki drveni krst, koji predstavlja spomen-obeležje nedužno pogubljenim mađarskim civilima u Čurugu, nedavno ponovo oskrnavljen.

Preko krsta prelivena je crvena farba, koja se sliva preko natpisa „Krvlju, suzom ovo mesto je osvećeno, dokazuje ovaj krst 1944-2011”.

To mesto do sada je čak 18 puta bilo oskrnavljeno, navodi Mađar so.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!