Reporteri bez granica: Međunarodna zajednica da reaguje zbog pritisaka na medije u Srbiji

28 Sep 2017

"Srpske vlasti da prestanu sa zastrašivanjem nezavisnih medija"

Reporteri bez granica (RSF) u ime srpskih novinara pozivaju međunarodnu zajednicu da osudi sve veće neprijateljstvo vlasti prema novinarima i medijima u Srbiji, satoji u saopštenju objavljenom na sajtu ove organizacije.

RSF pozivaju i srpske vlasti da prestanu sa pritiskom i zastrašivanjem nezavisih medija. Povod za ovu reakciju RSF su pritisak na Vranjske i njihovog vlasnika Vukašina Obradovića i urednika portala KRIK Stevana Dojčinovića.

Obradović je u znak protesta zopočeo štrajk glađu 19. septembra sa željom da skrene pažnju na “besmislenost borbe za slobodu medija”, kako je izjavio, “koju vodi u poslednjih 30 godina”.

Mediji koji kritikuju predsednika Aleksandra Vučića uglavnom zavise od javnih subvencija a vlasti im nameću sve drastičnije uslove s jedinim ciljem da im smanje broj i utišaju ih.

“Fundamentalno važno je da srpske vlasti osude ciljano uznemiravanje i napade na medijske kuće kao što su Vranjske novine i da moraju osigurati da se svi mediji tretiraju na pravi način”, rekla je Pauline Ades-Mevel, šef kancelarije RSF-a za EU i Balkan.

Sajt KRIK i njegov urednik Stevan Dojčinović bili su meta ljutih napada Pokreta socijalista i medija koji podržavaju vlast jer su otvorili pitanje kupovine stana ministra odbrane Vulina.

Ministar odbrane je Dojčinovića nazvao “narkomanom i velikim neprijateljem države” bez odbijanja tvrdnji iznesenih u članku ili objašnjenja kako je stekao novac za koji je kupio stan.

“RSF osuđuje kampanje zastrašivanja opozicionih medija, uključujući pretnje, ucene i poreske revizije, koji su osmišljeni da se reše izdanja i publikacija koje uznemiravaju vladu”, dodala je Ades-Mevel.

Nezavisni mediji u Srbiji pokušavaju da privuku pažnju međunarodne zajednice na svoje probleme. Nekoliko udruženja novinara iz Srbije objavilo je ove nedelje zajednički apel “međunarodnim organizacijama da javno osude kršenje slobode medija u Srbiji”.

“Vlasti koriste državne institucije i provladine medije da napadaju i maltretiraju ‘nepodobne’ medije i novinare”, istaknuto je u zajedničkoj izjavi, uz poziv međunarodnim organizacijama da prestanu sa ignorisnjem teških problema novinara u Srbiji i da pomognu u zaštiti demokratskih vrednosti koje oni brane.

Srbija je rangirana na 66. mesto od 180 zemalja u indeksu Svetske slobode štampe u RSF-u 2017. godini, kaže se u saopštenju RSF.

(FoNet)

Podelite ovu stranicu!