Remed počeo da crta novi mural u Novom Sadu (VIDEO)

15 Sep 2017

"Grad Novi Sad nije učestvovao u dovođenju Remeda, niti u finansiranju njegovog novog rada"

Francuski strit-art umetnik Gijom Albi Remed, čiji je mural “Jedina istina” bez objašnjenja prekrečen sa zgrade u centru Novog Sada u martu ove godine, započeo je danas oko podneva oslikavanje novog murala, koji će od sada krasiti zid Kulturnog centra Lab u tom gradu.

Novi mural nalaziće se u Ulici Dr Hempta, nadomak Kliničkog centra Vojvodine, ali se još ne zna kakvu će sliku ovoga puta umetnik nacrtati, dok se iza prvih poteza nazire cvetni motiv.

Remed je za Autonomiju rekao da mu se nikada nije desio slučaj kao u Novom Sadu, da neko prekreči njegov mural

“Novi Sad je jedinstven slučaj. Nijedan od mojih radova nikada nije bio cenzurisan i u Novom Sadu se prvi put dogodilo da je slika bila uznemirujuća za neke ljude. Mural može da promeni svet. Isto kao i pesma ili reč stranca koji ti nešto kaže na ulici, u baru ili crkvi. Mural je mali detalj, kao pesma ptice. Možda je to naivno, ali da, mislim da može da promeni svet”, kazao je Remed.

Vojvođanski istraživačko-analitički centar VOICE ranije je objavio da više od pet meseci nakon krečenja i uništavanja murala u centru grada, koje se desilo u martu, nijedna nadležna gradska institucija “navodno ne zna ko je to i po čijem nalogu uradio”, a nisu preduzete ni druge akcije u cilju otkrivanja počinilaca.

Iako se mural nalazio na fasadi zgrade koja je zaštićeni gradski spomenik kulture, što ga čini gradskim vlasništvom, Pravobranilaštvo Grada Novog Sada, čiji posao je pravna zaštita gradskih imovinskih prava i interesa, nije pokrenulo postupak kojim bi se utvrdilo ko je krivac za njegovo ukanjanje, objavio je VOICE.

Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu dobio je od Policijske uprave Novi Sad informaciju o prekrečavanju murala neposredno nakon što se taj incident dogodio, ali od tada do danas tužilaštvu nije dostavljena krivična prijava niti izveštaj u vezi sa kritičnim događajem.

Novi mural će biti oslikan na Kulturnom centru Lab, nakon akcije koju su pokrenuli taj centar i organizacija Lančana reakcija (Chain Reaction), a novac je prikupljen zahvaljujući donacijama građana.

Predstavnik KC Lab Stanislav Drča naveo je za VOICE da je u pitanju “potpuno privatna inicijativa s kojom Grad Novi Sad nema apslutno nikakve veze”.

“Grad Novi Sad nije učestvovao u dovođenju Remeda, niti u finansiranju njegovog novog rada. Sredstva su obezbeđena angažmanom KC Lab i partnerske organizacije Lančana reakcija, koja je u prethodnih četiri meseca Novom Sadu poklonila čak tri murala”, rekao je Drča.

Zbog uklanjanja Remedovog murala sa zgrade u Novom Sadu, građani su organizovali i ulične proteste.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!