NDNV: Institut REM-a bespovratno kompromitovan

13 Oct 2016

Neophodno tražiti novi model nezavisne regulacije elektronske medijske scene

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenilo je danas da je institut regulatornog tela za elektronske medije – sadašnjeg REM-a, a bivšeg RRA – bespovratno kompromitovan i da je neophodno tražiti novi model nezavisne regulacije elektronske medijske scene koji će onemogućiti da ovaj institut bude drastično zloupotrebljavan od strane vlasti.

U saopštenju NDNV se ističe se da je donošenje nove medijske strategije odlična prilika da ta institucija koja, kako se ocenjuje, nikada nije ispunjavala svoje zakonom predviđene uloge, bude upokojena i da se pronađu i jasno definišu mehanizmi regulacije u oblasti elektronskih medija koji će obezbediti istinski razvoj medijskih sloboda, medijskog profesionalizma i pluralizma.

“Od osnivanja, ova institucija bila je pod ogromnim uticajem izvršne vlasti, da bi se poslednjih godina pretvorila u sopstvenu karikaturu, odnosno postala malj u rukama premijerovog kabineta. Umesto da bude brana političkom uticaju, REM aktivno učestvuje u gušenju medijskih sloboda, partijskoj instrumentalizaciji medija i, sledstveno tome, devastaciji novinarske profesije”, navodi se u saopštenju NDNV.

To medijsko udruženje je istaklo i da nije želelo da učestvuje u “cirkusu predlaganja kandidata za izbor članova Saveta REM-a”, jer je bilo očigledno da će u to telo biti izabrani podobni kadrovi i da se, u tu svrhu, neće bežati ni od drastičnih kršenja zakona, kao što je to bio slučaj u prvoj polovini godine prilikom neuspešnog izbora predstavnika udruženja građana i AP Vojvodine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!