Regionalna platforma: Vlast u Srbiji hitno da reaguje zbog opasnih pretnji portalu Magločistač

11 Sep 2017

"Napad na novinare je napad na prava građana, javni interes i demokratiju"

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 7800 članova, najoštrije je osudila pretnje smrću koje su upućene članovima redakcije portala Magločistač u Subotici i pozvala nadležne državne organe Srbije da najhitnije preduzmu odgovarajuće korake da identifikuju i primereno kazne autore opasnih pretnji.

“Nema opravdanja za široko rasprostranjene napade na novinare. Napadi na novinare koji imaju kritičan odnos prema vlasti je direktan napad na slobodu izražavanja i pravo građana da budu informisani”, ističe se u dopisu Regionalne platforme Nezavisnom društvu novinara Vojvodine (NDNV).

NDNV-u se sugeriše da iskoristi uticaj na institucije u Srbiji i pozove srpske vlasti da poštuju međunarodne konvencije za zaštitu ljudskih prava i slobode izražavanja.

Portalu Magločistač su, u komentarima ispod teksta upućene eksplicitne pretnje da će biti “zaklani kao zečevi” i da će “čizmama gaziti” po njihovim “krajnicima”. Povod za pretnje je tekst “Svi smo mi radnici Goše, a vladari Labani”, objavljen 4. septembra, a čija je tema pretnja smrću koju je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban uputio jednom svom stranačkom kolegi.

Regionalna platforma poručila je da snažno podržava novinarske i medijske organizacije u naporima da zaštite novinare i slobodu govora i smatra da je napad na novinara napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

U dopisu se napominje i da će ova organizacija prikupiti podatke o ovom incidentu i objaviti ih na vvv.safejournalists.net, te prijaviti slučaj i Platformi za zaštitu novinarstva Saveta Evrope Međunarodne federacije novinara (IFJ) i Evropske federacije novinara (EFJ).

Regionalnu platformu Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara čine Udruženje/udruga BiH novinari, Sindikat medija Crne Gore, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova, Društvo novinara Makedonije i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!