Regionalna platforma: Napad na novinara u Banjaluci organizovan i dobro isplaniran

27 avg 2018

"Duboko smo zabrinuti zbog činjenice da je Kovačević napadnut neposredno nakon što je poslao svoje izveštaje sa građanskih protesta"

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara osudila je danas napad na novinara BN televizije Vladimira Kovačevića u Banjaluci, navodeći da je reč o „organizovanom i dobro isplaniranom činu“ usmerenom na zaustavljanje njegovog profesionalnog rada.

Navodeći da je to peti fizički napad na novinare u BiH u 2018. godini, platforma je u saopštenju pozvala Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) da hitno i profesionalni istraži napad na Kovačevića i obavesti javnost o okolnostima tog incidenta u što kraćem roku, kao i da sankcioniše počinioce u skladu sa zakonima RS i BiH.

„Zaprepašćeni smo načinom na koji je napad izveden, smatramo da je organizovan i dobro isplaniran čin ciljano usmeren na ugrožavanje života novinara Kovačevića i zaustavljanje njegovog profesionalnog rada za BN televiziju“, piše u saopštenju.

Ocenjujući da je svaki napad na novinare „napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana“, Regionalna platforma je navela da napadi na novinare i pretnje koje su im upućene predstavljaju „direktan napad na slobodu izražavanja i na pravo građana da budu informisani“.

„Duboko smo zabrinuti zbog činjenice da je Kovačević napadnut neposredno nakon što je poslao svoje izveštaje sa građanskih protesta na Trgu Krajine u Banjaluci, gde se svakodnevno okuplja grupa ‘Pravda za Davida’, koja traži razotkrivanje istine o ubistvu banjalučkog studenta Davida Dragičevića, i nakon niza verbalnih napada i političkih pritisaka na novinare BN televizije od strane javnih zvaničnika RS“, stoji u saopštenju.

Saopštenje su potpisali Udruženje BH novinari, Sindikat medija Crne Gore, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Novinar BN televizije, osnivač portala „Gerila“ i bloger Vladimir Kovačević pretučen je u sinoć u banjalučkom naselju Obilićevo (Mejdan), ispred zgrade u kojoj stanuje. Kovačevića su napala dvojica maskiranih muškaraca metalnim šipkama i naneli mu teške povrede glave.

On je posle incidenta kazao da su ga napali „profesionalni batinaši“, s jasnom namerom da ga što teže povrede.

Ocenio je da je razlog zbog koga je pretučen njegovo izveštavanje sa skupa „Pravda za Davida“ koji se svake večeri od 26. marta održava na banjalučkom Trgu Krajina u znak sećanja na Davida Dragičevića (21) koji je nestao u noći 18. marta, a čije je telo pronađeno šest dana kasnije na ušću Crkvene u Vrbas kod tvrđave Kastel.

Roditelji Davida Dragičevića tvrde da je mladić otet, mučen i da su ga ubili pripadnici policije Republike Srpske.

(Beta, foto: Twitter)

Podelite ovu stranicu!