Realizovan projekat virtuelne laboratorije za obnovljive izvore energije u Novom Sadu

25 avg 2015

Laboratorija zasnovana na vrhunskom hardveru i softveru koji će po prvi put omogućiti pristup sa udaljenih lokacija

Projekat Virtuelne laboratorije za obnovljive izvore energije (REVLAB) realizovan je kroz saradnju između Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu i Departmana za tehničku informatiku Univerziteta u Segedinu, u okviru IPA programa prekogranične saradnje.

REVLAB je realizovan tokom 16 meseci, a njegov ključni cilj je razvoj infrastrukturnih kapaciteta za istraživanje i prenos znanja u oblasti obnovljive energije, saopštili su danas realizatori projekta.

Navodi se da je REVLAB jedinstvena laboratorija zasnovana na vrhunskom hardveru i softveru koji će po prvi put omogućiti pristup laboratoriji sa udaljenih lokacija, tešnju i efikasniju saradnju, bezbedno izvođenje eksperimenata i razvoj tehničkih rešenja koja najbolje odgovaraju potrebama regiona.

Ovakva infrastruktura predstavlja podlogu za naučno-istraživački rad u ovoj oblasti ali i izvanredno nastavno sredstvo koje je odmah našlo primenu u redovnoj nastavi na Fakultetu tehničkih nauka, piše u saopštenju.

Dodaje se da su kroz projekat razvijena i tehnička rešenja za unapređenje energetske efikasnosti u oblasti obnovljivih izvora energije, kao što su energija vetra i Sunca.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!