Razumeli se Nikolić i Zukorlić

O politici i prošlosti nisu divanili, ali računaju jedan na drugog: muftija tipuje na Tomu, a Toma ceni šta muftija radi za svoj narod

07. okt 2011

Glavni muftija Muamer Zukorlić i lider SNS Tomislav Nikolić poručili su da je probleme Bošnjaka moguće rešiti dijalogom i u interesu svih građana.
Oni su kazali da je njihovim prvim susretom u Novom Pazaru „otvorena nova stranica“ u odnosima u Sandžaku, odnosno Raškoj oblasti.
Zukorlić i Nikolić tvrde da nisu razgovarali o politici niti o bilo kakvim koalicijama već o svim otvorenim pitanjima i problemima koji tište Bošnjake u Srbiji.
Oni su rekli da je njihov razgovor bio tek početak i da će on biti nastavljen.
Nakon razgovora, Zukorlić je novinarima rekao da su se Nikolić i on saglasili da nikome nije u interesu da ta pitanja i problemi ostanu otvoreni. Zukorlić smatra važnim da njihove poruke razumeju Bošnjaci, ali i Srbi koji tu žive, jer, kako je rekao, „mi tipujemo na one koji će nas razumeti“, odnosno ko pokaže sposobnost da će bošnjački narod doživeti kao ravnopravne građane Srbije.
Osvrnuvši se na prošle izbore, Zukorlić je rekao da je aktuelna vlast imala veliku podršku Bošnjaka, ali da nije ispunila njihova očekivanja što je, kako je rekao, u bošnjačkom narodu doživljeno kao uvreda.

„Nama je važan onaj ko pokaže potreban državnički kapaciet da nas razume“, poručio je muftija i dodao da Bošnjaci u Nikoliću imaju dobrog sagovornika, kao i da su se saglasili oko pet otvorenih problema Bošnjaka – akreditacije Iternacionalnog univerziteta, veronauke, vakufske imovine, jedinstvene Islamske zajednice i opstruisanja rada Bošnjačkog nacionalnog veća.
Nikolić je rekao da je kod muftije došao sa željom da svi narodi u Srbiji žive u miru, slozi i razumevanju, kao i da, kako je rekao, otvore razgovore koje nikada neće biti zatvoreni.
„Jedino pravo rešenje je doći do sporazuma i očekujemo da će, nakon narednih izbora, na nama biti teret odgovornosti za situaciju u Srbiji…Želimo da u obostranom razumevanju dočekama taj dan kada ćemo obojica, kao veoma odgovorni ljudi brinuti o narodu koji predstavljamo“, kazao je Nikolić.
On je rekao da veoma ceni ono što muftija, sa mesta na kome je, radi za svoj narod.
Nikolić je uveren da će ono što njih dvojica danas govore, raditi kada budu na vlasti, a ako do te promene dođe ona će, dodao je, biti „u vašem i našem interesu i u interesu Srbije u kojoj svi narodi treba da žive bolje“.
Lider SNS je rekao da se ne slaže s muftijinim pozivom na bojkot popisa stanovništva, ali je primetio da je tu očevidno bilo nekih problema zbog kojih je trebalo da reaguje država.
On je kazao da pitanje proporcionalne zastupljenosti Bošnjaka u državnim institucijama i policiji nije nerešivo.
Nikolić je priznao da nije zadovoljan načinom na koji su političari iz reda Bošnjaka zastupali svoj narod u Beogradu, kao i da su oni zastupali, pre svega, svoje lične inerese.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Šefica
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga