Razlika u plaćama nije prihvatljiva

May 31 2012

Postoji polagan napredak u smanjenju razlike u plaćama među spolovima koji je trenutno 16.4%, a varira između 4.4% i 25.5% u državama članicama, dok je s druge strane na snazi gotovo četrdeset godina stara legislativa

Prošli je tjedan je na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta nadmoćnom većinom usvojen Bauerov izvještaj o razlikama u plaćama među spolovima. Ova izvještaj o legislativnoj inicijativi poziva Komisiju na reviziju takozvane Prerađene direktive 2006/54/EC i da ju nadopuni na način da može adekvatno odgovoriti na ovu dugogodišnju i nepravednu diskriminaciju žena.

Postoji polagan napredak u smanjenju razlike u plaćama među spolovima koji je trenutno 16.4%, a varira između 4.4% i 25.5% u državama članicama, dok je s druge strane na snazi gotovo četrdeset godina stara legislativa, koja je očito neučinkovita.

Razlika u plaćama među spolovima je kompleksno i višeznačno pitanje uzrokovano također brojnim socijalnim i ekonomskim faktorima, kao što je segregacija po zanimanjima i sektorima na tržištu rada, podcjenjivanje ženskog rada, neravnoteža radnog i privatnog života, tradicije i stereotipi, ili izbor obrazovanja i modaliteti zapošljavanja, rekla je zastupnica u Europskom parlamentu Edit Bauer. Pola tih razlika nije objašnjeno, već se one smatraju razlikama uzrokovanima direktnom i indirektnom diskriminacijom. Štoviše, statistike pokazuju da se razlika u plaćama među spolovima pojavljuje nakon povratka na tržište rada poslije rođenja prvog djeteta i raste s godinama zbog prekida u karijeri ali i – što je zapanjujuće – s razinom obrazovanja.

Zbog tog razloga, odgovor mora biti cjelovit i višerazinski. Mora kombinirati zakonske i nezakonske mjere, a obje su esencijalne.

Svjesni smo da sama legislativa nije dovoljna da bi se problem riješio, no iskustvo je pokazalo da i legislativa može biti poboljšana i bolje provedena“, kaže Bauer.

(Mirela Lisinović, Libela)

Ne sviđa mi seSviđa mi se (No Ratings Yet)
Loading...Loading...
Odštampajte ovaj tekst Odštampajte ovaj tekst

Pogledajte još:

Posted by on May 31 2012. Filed under Marginalci. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry
NAPOMENA:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije internet portala Autonomija.info. Molimo korisnike da ne koriste govor mržnje i da se uzdržavaju od vređanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Autonomija.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Neki komentatori, koji su duže prisutni na našem sajtu, imaju mogućnost objavljivanja komentara bez moderiranja. Molimo vas da ne zloupotrebljavate naše poverenje i da vaš iskazi budu primereni i uljudni.
Hvala na razumevanju!

Pretraga arhive

Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga

Prijatelji sajta

Log in | Designed by Gabfire theme | GoDev | Google+