Ratari traže otkup 200.000 tona pšenice

26 Jun 2012

„S obzirom na višegodišnji trend smanjenja površina pod pšenicom, cena pšenica mora biti viša nego u 2011”

Asocijacija poljoprivrednika zatražila je danas od Vlade Srbije da hitno donese uredbu da se za robne rezerve otkupi 200.000 tona pšenice po ceni od 25 evro centi (oko 28 dinara) po kilogramu, sa uračunatim PDV.

Kako se navodi u saopštenju, prema kalkulacijama troškova proizvodnje koje je uradila Asocijacija poljoprivrednika, ratare proizvodnja pšenice košta 1.042 evra po hektaru.

Po proceni stručnjaka, ovogodišnji prosečan prinos pšenice u Vojvodini biće četiri tone po hektaru, a u centralnoj Srbiji 3,5 tone, što ukazuje da je minimalna otkupna cena kilograma pšenice 25 evro centi, piše u saopštenju.

Isplativost proizvodnje pšenice, kaže Asocijacija, u regionu centralne Srbije postigla bi se sa otkupnom cenom od 30 evro centi po kilogramu (oko 34 dinara).

“S obzirom na višegodišnji trend smanjenja površina pod pšenicom, što je slučaj i ove godine, cena pšenica mora biti viša nego u 2011, a intervencija Robnih rezervi će sprečiti da prerađivači i trgovci obore cenu”, ocenili su u Asocijaciji poljoprivrednika.

U suprotnom, naglasili su poljoprivrednici, niska cena pšenice, uz nepovoljne agroekološke uslove i proizvodnju na granici isplativosti, dovešće do drastičnog smanjenja površina pod pšenicom iduće godine i deficita te žitarice na domaćem trzištu.

Po raspoloživim podacima, u Srbiji je ove godine zasejano oko 470.000 hekatara pšenice, a očekuje se rod između 1,8 i 1,9 miliona tona, što je oko 200.000 tona manje nego u 2011. godini. Ta količina biće dovoljna za domaće potrebe, a deo će ostati i za izvoz.

Odlukom Vlade Srbije prošlog leta otkupljeno je 100.000 tona pšenice za robne rezerve po ceni od 20 dinara po kilogramu (što je bilo oko 20 evrocenti, prema kursu iz tog perioda.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!